ЕС постави ултиматум на Великобритания заради спорен законопроект

Зам.-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович пристига в офисите на Европейската комисия в Лондон преди следващия кръг от преговорите за Брекзит, Лондон, Великобритания, 10 септември 2020 г. EPA-EFE / NEIL HALL

ЕС постави строг ултиматум на Обединеното кралство да оттегли законопроекта си, който отменя ирландския протокол, или преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания ще се провалят.

Европейската комисия поиска в четвъртък (10 септември) правителството на Борис Джонсън “да оттегли тези мерки във възможно най-кратък срок или най-късно до края на месеца”. Това стана след спешна среща между зам.-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович и министъра на британския кабинет Майкъл Гоув, в която обсъдиха законопроект за вътрешния пазар,

Шефчович посочи, че ако законопроектът бъде приет, това ще е изключително сериозно нарушение на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС и на международното право.

“Предлагайки този законопроект, Обединеното кралство сериозно подкопа доверието между ЕС и Великобритания. Сега правителството на Великобритания трябва да възстанови това доверие”, добави Еврокомисията и предупреди, че ще “обмисли правни действия срещу Лондон”.

В отговор Гоув посочи, че по време на срещата с Шефчович е бил напълно ясен, че Великобритания няма да оттегли законопроекта.

Законопроектът за вътрешния пазар, внесен в сряда урежда търговията в рамките на четирите съставни страни на Обединеното кралство. Той дава на британските министри правомощия да променят или да не прилагат правила, свързани с движението на стоки, които ще влязат в сила от 1 януари, когато Великобритания напуска единния пазар на ЕС, в случай че не бъде постигнато търговско споразумение. Законопроектът отменя и правилата за държавна помощ в Северна Ирландия.

Това би нарушило ирландския протокол в споразумението за оттегляне, което изведе Великобритания от ЕС през януари. Споразумението изисква страната да спазва митническия кодекс на ЕС в Северна Ирландия, за да гарантира, че няма да има твърда граница между Северна Ирландия и република Ирландия.

В писмо най-добрите юридически съветници на правителството на Обединеното кралство посочват, че разпоредбите на законопроекта биха представлявали “явно нарушение на споразумението за оттегляне и на задължението на Великобритания да действа добросъвестно по отношение на договорните си задължения с оглед на международно право”.

Правителството на Джонсън твърди, че законопроектът е предпазна мрежа, която да гарантира, че ще има неограничен достъп за стоки, които пътуват от Северна Ирландия до Великобритания, и е в защита на Мирното споразумение от Разпети петък от 1998 г.

“Важно е при прилагането на протокола тези основни принципи да не бъдат подкопавани”, посочва правителството на Обединеното кралство.

Това беше отхвърлено от Европейската комисия, която заяви, че “ЕС не приема аргумента, че целта на законопроекта е да защити Споразумението от Разпети петък (Споразумението от Белфаст). Комисията е на мнение, че законопроектът всъщност прави обратното”.

Европейските служители са дълбоко изненадани от законопроекта, който мнозина смятат за тактика да бъде принуден ЕС да направи отстъпки.

Посланикът на Германия в Обединеното кралство Андреас Михаелис написа в Туитър: “За повече от 30 години като дипломат не съм виждал толкова бързо, умишлено и дълбоко влошаване на преговорите. Ако вярвате в партньорството между Великобритания и ЕС като мен, не го приемайте.”

Законопроектът ще бъде обсъден от британските депутати на 14 септември, но има индикации, че дори и търговските преговори с ЕС да се провалят, той няма да бъде приет преди края на годината.

Въпреки че Консервативната партия на Джонсън има мнозинство от 80 представители в Камарата на общините, нито един депутат не защити законопроекта по време на първите обсъждания в Камарата на лордовете в четвъртък. Бившият лидер на консерваторите Майкъл Хауърд, убеден привърженик на Брекзит, предупреди, че това ще навреди на “репутацията на Великобритания на почтена страна, която зачита върховенството на закона”. Друг защитник на Брекзит, Норман Ламонт, също призова правителството да размисли. Камарата на лордовете има право да забави законодателството с една година.

Спорът около законопроекта провали осмия кръг от търговските преговори между главния преговарящия на ЕС Мишел Барние и Дейвид Фрост, преговарящия от страна на Обединеното кралство.

След преговорите в четвъртък вечер, Фрост посочи, че постигнатият напредък е малък.

“Това бяха полезни разговори. Въпреки това остават редица предизвикателства и различията в някои от областите са все още значителни”, каза той. Фрост добави, че екипът му “продължава да работи усилено, за да постигне споразумение до средата на октомври” и че преговорите ще бъдат възобновени следващата седмица в Брюксел.