ЕС предупреждава: Заразените се увеличават, ограниченията нарастват

Хората в Бордо, Югозападна Франция, носят маски и на открито. [Caroline Blumberg/EPA/EFE]

Европейският съюз обяви тревога  заради пандемията от коронавирус. Оказва се, че ситуацията сега е по-тежка, отколкото в пика през март. Правителствата в Европа и извън нея отново налагат драстични мерки.

Франция отчете рекорден брой заразени – 16 000 за денонощие, само ден след обявяването на по-строги мерки за контрол на заразата. Най-тежко е положението в средиземноморския град Марсилия.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис пък предупреди, че може да се наложи ново затваряне на Атина, ако хората не съдействат с  дисциплина и стриктно спазване на мерките.

В Израел училищата са затворени и са наложени ограничения върху ресторанти, барове, клубове и всякакви масови прояви. Правителството настоя всички, които могат да работят от вкъщи да го направят. Религиозните прояви са силно ограничени.

Строгите мерки, наложени в по-ранната фаза на епидемията, осакати бизнеса и потопи света в рецесия. Заразените са над 30 милиона, а починалите в резултат на коронавируса са над 950 000 души.

В четвъртък Международният валутен фонд заяви, че икономическите перспективи сега са по-светли, отколкото през юни. Но добави, че прогнозите остават “твърде предизвикателни“.

Икономиката на САЩ, която се бори с най-тежката епидемия в света, също започва да се отърсва от застоя.  Ръстът на продажбите на жилища през август е 4,8%.

‘Няма план, няма логика’

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес заяви, че “в някои държави-членки ситуацията сега е дори по-лоша, отколкото по време на пика през март“.

Смъртността не се е върнала до нивата, наблюдавани по-рано тази година, но броят на заразените се увеличава, което кара агенцията за контрол на болестите в блока да маркира седем държави, които са  “голяма тревога“.

Страните, включително Испания и някои от източните държави на ЕС, имат “увеличен дял на хоспитализираните и тежките случаи“ сред възрастните хора и нарастващата смъртност.

Въпреки че Франция не беше сред тези държави, тя затегна своите мерки – затвори някои ресторанти, работни места и фитнес зали. Баровете в Париж и още 10 града ще бъдат принудени да затварят по-рано, а южният град Марсилия затваря ресторантите и баровете напълно.

Местните власти реагираха с гняв и разочарование. Кметът на Париж Ан Идалго заяви в четвъртък, че не е съгласна с мерките, особено заради затварянето на спортни зали.

“Как ще ни помогне фактът, че вече не можем да спортуваме? Спортът е важна част от поддържането ни здрави със силна имунна система“, попита тя.

Здравните експерти също предупредиха, че правителствата рискуват да загубят доверието на населението.

Хагай Левайн, епидемиолог, който е част от работната група на Израел за борба с коронавируса, заяви, че премиерът Бенямин Нетаняху твърде бързо е  облекчил мерките и това  е причината за настоящата криза.

“Когато няма план и няма логика, обществото губи доверието си”, каза той.

Ваксини? Не благодаря!

За някои липсата  на доверие се простира и до бързането да се намери ваксина. В момента девет ваксини по света са достигнали до ниво клинични изпитвания.

В Русия ваксината вече е одобрена, въпреки че пълните клинични изпитвания все още не са завършени, което поражда опасения относно нейната безопасност.

В четвъртък руските космонавти от експедицията до Международната космическа станция през октомври, заявиха, че е твърде рано президентът Путин да рекламира ваксината.

“Аз лично, че няма да се ваксинирам, защото внимавам с тези неща“, каза Сергей Рижиков, ръководител на следващата експедиция до МКС.

Разпространението на ваксината се счита за изключително важно в много сфери на живота, особено в спорта.

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах обаче заяви, че отложените игри в Токио могат да се проведат догодина дори без ваксина.

„Наскоро бяха успешно организирани редица големи спортни събития“, каза той, като посочи например успеха на Тур дьо Франс.

Има обаче и лоши примери. Шведският нападател и звезда на Милан Златан Ибрахимович, 38-годишен, е с положителен тест за коронавирус, съобщи неговият клуб в четвъртък.