ЕС приема стратегия за връщане на нелегални мигранти

Еврокомисарят по утвърждаване на европейския ни начин на живот Маргаритис Схинас и комисарят по вътрешните работи Илва Йохансон в Брюксел на 27 април 2021 г. [Europe by Satellite]

Европейският съюз се стреми да запълни голяма празнина в миграционната политика, като засили мерките срещу нелегалните мигранти. Една от тях ще е те доброволно да се върнат в своите страни, съгласно стратегия, приета във вторник (27 април).

Планът на Европейската комисия за връщане и реинтеграция поставя в основата си граничната агенция на ЕС Фронтекс, въпреки многобройни новинарски съобщения и твърдения на неправителствени организации, че нейните служители нарушават правата на мигрантите.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон защити ролята на агенцията по време на пресконференция.

“Макар да са установени “недостатъци“, специално назначено разследване заключи миналия месец, че европейската агенция не е участвала в незаконна дейност”, подчерта еврокомисарят, като имаше предвид твърденията, че служители на Фронтекс са отблъсквали лодки на търсещи убежище

Тя добави, че граничната агенция е “в много добра позиция“, за да помогне на държавите-членки на ЕС да насърчат мигрантите, които нямат право да останат, да се върнат в страните си на произход.

Фронтекс ще “расте с тези нови задачи“, каза Йохансон. Тя добави, че целта е  “защита на нашите граници и основните ни права да управляваме миграцията и да направим Европа сигурна зона“.

Заместник-председателят на Комисията, натоварен със защитата на “европейския начин на живот“, Маргаритис Схинас, заяви, че Фронтекс ще бъде натоварен с голяма отговорност.

Той подчерта, че “това вече е част от тяхната работа“ – да следи завръщането на мигрантите и “ние очакваме от тях да продължат да го правят в съответствие   с европейски хуманни и ценностни принципи“.

Схинас също призна, че досега ЕС е отчел “неуспех“ в опитите си да върне мигрантите, като само през 2019 г. около половин милион души са получили заповеди за напускане на държавите-членки, но само 142 000 са го направили.

“Успяваме да върнем приблизително една трета от онези, които трябва да напуснат“, каза той.

Подкрепа  за страните на произход

Ключово за стратегията на Комисията е убеждаването на страните на произход да приемат обратно мигрантите, на които е казано да напуснат ЕС.

Част от убеждаването  е предоставянето на помощ за реинтеграция в тези страни. От следващия месец Фронтекс ще стартира пилотна програма за хора, които се връщат доброволно.

Стратегията също така призовава за създаване на програма за обучение на “съветници по връщането“ в държавите от блока.

Планът се стреми да преодолее фрагментирания подход на  страните от общността в начините им на връщане и подкрепа за реинтеграция.

Стратегията настоява също за “бърз и справедлив“ общ подход по отношение на правилата за убежище и връщанията, по-ефективно събиране на статистически данни, увеличено финансиране и подобрена координация между различните органи и агенции на международно, национално и местно ниво.

Комисията представи стратегията като едно звено от веригата от инициативи, които трябва да бъдат разработени, за да се реформират общите правила за миграцията и убежището на блока.

Преработването на тези правила буксува от години поради нежеланието на страните да приемат търсещите убежище, а основната тежест падна върху южните държави, най-вече върху Гърция и Италия.