ЕС продължава да одобрява ваксини, СЗО попари надеждите

Пациенти по време на имунизация с ваксината на Oxford/AstraZeneca срещу Covid-19 в центъра за масово ваксиниране в Съри, Великобритания, 11 януари 2021 г. [Pool / EPA / EFE]

Европейският съюз започна процес на одобрение на третата си ваксина във вторник, докато учените от Световната здравна организация предупредиха, че е малко вероятно да се създаде стаден имунитет срещу коронавируса тази година, дори при схемите за масово ваксиниране.

27-членният блок беше подложен на критики заради дългите процеси на одобрение и бавното  национално разпространение на ваксините. Брюксел обеща “ускорен график“, след като потвърди, че фармацевтичната компания AstraZeneca е подала молба за одобрение на препарата, разработен съвместно с Оксфордския университет.

Европейската агенция по лекарствата обяви, че решение няма да бъде взето преди 29 януари, въпреки че ваксината вече се използва в няколко страни, включително Великобритания.

Европейската комисия заяви във вторник, че е приключила проучвателните разговори с френско-австрийската биотехнологична лаборатория Valneva за евентуално закупуване на до 60 милиона дози от нейната ваксина срещу Covid-19.

Междувременно Швейцария одобри ваксината на Moderna във вторник, след като стана първата държава в континентална Европа, която започна ваксинация с препарата на Pfizer-BioNTech.

Дори и при масови ваксинации обаче учените от Световната здравна организация предупредиха, че тази година все още няма да има достатъчно условия за създаване на имунитет на населението.

“Няма да постигнем никакви нива на популационен имунитет през 2021 г.“, заяви Сумия Суминанатхан от глобалната организация в понеделник.

Вирусът вече е заразил над 90 милиона души по света и е убил почти два милиона. Европейските болници все по-често предупреждават, че ресурсите се изчерпват, а азиатските страни също са в риск.

Малайзия обяви извънредно положение във вторник, тъй като нарастват опасенията, че здравната система е близо до претоварване, а Китай и Япония въведоха мерки в засегнати райони.

Нидерландия стана последната европейска държава, която затегна контрола срещу вируса, като удължи ограниченията до 9 февруари, което включва затварянето на училища и нехранителни магазини, както и забрани хората да посрещат повече от двама души в домовете си.

“Не мисля, че ще ви изненадам, като ви съобщя, че ограниченията са удължени с три седмици“, каза министър-председателят Марк Рюте по време на телевизионна пресконференция.

“Почти всеки ще разбере, че няма друг избор.“, допълни той.

Китай добави петмилионен град близо до Пекин към нарастващата зона блокирани населени места във вторник, а експертите на СЗО пристигат в Ухан, за да проучат произхода на болестта там.

Във вторник американският държавен секретар Майк Помпео поиска Китай да освободи журналист, затворен заради репортажи от Ухан, обвинявайки Пекин в стремеж да прикрие пандемията  от Covid-19.

Източните съседи се оплакват

Президентът на Украйна Володимир  Зеленски е под натиск за това, че не е осигурил нито една западна ваксина. Той призова във вторник Европейския съюз да помогне на с набавянето на ваксини.

Искането на Зеленски бе направено ден след като албанският премиер Еди Рама обвини ЕС, че изоставя Балканите при имунизациите си.

Миналата седмица 13 държави-членки на ЕС призоваха Брюксел да помогне на източните съседи на блока да ваксинират населението си срещу коронавирус.

Малави загуби двама висши членове на правителството заради вируса във вторник.

В понеделник Южна Африка ограничи придвижването през сухопътните си граници и разшири наскоро наложените ограничения заради опасения от разпространение на новия  щам на вируса.

Най-индустриализираната икономика на континента, която е най-тежко засегната от Covid, беше частично блокирана миналия месец и тези ограничения остават в сила.

Щурмът на Капитолия доведе до разпространение на заразата

Съединените щати остават най-силно засегнатата държава и отчитат средно над 3000 смъртни случая на ден през последната седмица.

Във вторник американските конгресмени се възмутиха заради действията на някои техни колеги по време на щурма на Капитолия от поддръжници на Доналд Тръмп миналата седмица.

Членовете на Конгреса бяха принудени да се скрият в защитени стаи, докато поддръжниците на президента вилнееха в коридорите в сградата на Капитолия.

Сега някои са с положителни тестове за коронавирус и обвиняват колегите си.

“Много републиканци все още отказваха да вземат дори минимални  предпазни мерки срещу COVID-19, а ние бяхме в претъпкана стая“, каза Прамила Джаяпал от Демократическата партия, която даде положителен тест.

Спортът е в застой

Любителите на спорта могат да гледат срещата по крикет между Англия и Шри Ланка в четвъртък, 10 месеца след прекратяването на турнирите.

В другите спортове обаче се налагат промени на графиците.

Организаторите на Олимпийските игри в Токио отхвърлиха спекулациите, че събитието това лято е на път да бъде отменено, тъй като анкетите показват, че обществената подкрепа намалява.

Формула 1 обяви голямо разместване на състезанията през следващия сезон във вторник, измествайки откриващия сезон Гран При на Австралия от март на ноември и отложи състезанието в Китай за неопределено време.

Маските за лице трудно се разграждат

Междувременно природозащитниците предупредиха за дългосрочните въздействия на пандемията.

Изхвърлените маски за лице във водоеми и по плажове по целия свят могат да разрушат местообитанията на животните и са необходими стотици години, за да се разложат, предупредиха те.

“Маските за лице няма да изчезнат скоро”, каза Ашли Фруно от групата за правата на животните PETA.

“Но когато ги изхвърлим, те могат да навредят на околната среда и животните, които споделят нашата планета“