ЕС се връща в Афганистан, но не признава властта на талибаните

„Нашето минимално присъствие в Кабул по никакъв начин не трябва да се разглежда като признание на правителството на талибаните“, каза говорител на ЕС. [@QaharBalkhi Twitter]

Европейският съюз обяви в четвъртък (20 януари), че е започнал да възстановява „минимално присъствие“ в Кабул, за да улесни доставката на хуманитарна помощ в Афганистан.

„Нашето минимално присъствие в Кабул по никакъв начин не трябва да се разглежда като признание на правителството на талибаните“, заяви говорителят на ЕС по външните работи Петер Стано.

„Това също е ясно съобщено на местните власти“, добави той.

Афганистан е в хватката на хуманитарна катастрофа, влошена от превземането на страната от талибаните през август, което накара западните страни да замразят международната помощ и достъпа до активи на стойност милиарди долари, държани в чужбина.

Страната беше почти изцяло зависима от чуждестранна помощ при предишното правителство, което беше подкрепяно от САЩ. Сега няма работа, а повечето държавни служители не са получавали заплати от месеци.

Все още нито една страна не е признала талибаните, като повечето наблюдават как ислямистите, които са известни със злоупотреби с правата на човека по време на предишното управление, ограничават свободите.

Малко преди Стано да направи коментара си, говорител на афганистанското външно министерство написа в Туитър, че ЕС отново отваря „посолство“ с „постоянно присъствие в Кабул“ за първи път от пет месеца.

Стано каза в изявлението, че „ЕС започна да възстановява минимално присъствие на международни служители в делегацията на ЕС, за да улесни доставката на хуманитарна помощ и да наблюдава хуманитарната ситуация“.

Международната общност чака да види как ислямските фундаменталисти възнамеряват да управляват Афганистан, след като потъпкаха правата на човека по време на предишното си управление между 1996 и 2001 г.

Докато талибаните твърдят, че са се модернизирали, жените все още са до голяма степен изключени от публичната заетост, а голямата част от средните училища за момичета остават затворени.

Няколко държави, включително Китай, Русия, Турция, Обединените арабски емирства и Иран оставиха посолствата си в Кабул отворени след победата на талибаните миналата година, но не признаха официално тяхното правителство.

Западните дипломати започнаха да евакуират персонала си през първата половина на 2021 г., когато американските войски започнаха операции за окончателно изтегляне от Афганистан.

Оттеглянето кулминира в края на август с хаотичната евакуация на 120 000 души след мълниеносното завладяване на страната от талибаните.

ООН изчислява, че повече от половината от близо 40 млн. души в страната са изправени пред остър глад, като 1 млн. деца са изложени на риск да умрат с настъпването на суровата зима. До средата на 2022 г. 97% от населението може да изпадне в бедност спрямо около 72% през 2020 г.

Здравната система на разкъсваната от война държава е на път да се срине и функционира само с помощта на неправителствени организации. В болниците липсват средства за заплатите на лекарите, има и недостиг на медицински консумативи.

Международната подкрепа осигуряваше 40 процента от БВП на Афганистан и близо 80 процента от приходите в бюджета на страната.