ЕС се движи към политика на „затворената врата“

Въпреки сегашната ситуация на полско-беларуската граница, полското правителство не поиска помощ от Фронтекс. [EPA-EFE / MAXIM GUCHEK / BELTA / HANDOUT]

С новия пакт за миграцията и убежището миграционната политика на ЕС става все по-строга, каза Марта Гурчинска, адвокат по правата на човека от Центъра за изследване на миграцията.

„ЕС се движи към политика на „затворена врата“, каза тя в интервю за EURACTIV. Според нея правата на човека в момента са заложени на карта.

„На белоруско-полската граница в момента сме свидетели на отблъскване на бежанците без никакви процедури за връщане или даване на убежище. Тревожно е, че подобни практики и подходи стават нормални“, каза Гурчинска.

Според експерта Полша нарушава международното право. „Има принцип, че никой не може да бъде изтласкан, когато е в опасност – например в страна, където човек би бил изправен пред преследване. Точно това се случва в Беларус. Беларус не може да се смята за безопасна страна“, каза тя.

Въпреки сегашната ситуация на полско-беларуската граница, полското правителство реши да търси помощ от Европейската гранична служба Фронтекс. Гурчинска е убедена, че целта на полското правителство е да избегне свидетели на експулсирането на имигранти от полска територия.

Чешкото правителство вече предложи помощ на Полша за справяне с продължаващата криза по границата с Беларус. Полските власти обаче отказаха.

„Напрежението между Полша и ЕС може да е друга причина властите във Варшава да не искат помощ от Фронтекс. Търсеното на помощ може да изпрати сигнал, че Варшава се проваля и мисля, че полското правителство е твърде гордо да направи това“, обясни Гурчинска.