ЕС се надява Европа да достигне стаден имунитет до края на лятото

Хора, носeщи защитни маски, докато се радват на слънчевото време на плажа във Валенсия, Испания, 31 март 2021 г. EPA-EFE / Natxo Frances

Европейската комисия вярва, че Европа е на път да постигне стаден имунитет срещу COVID-19 до края на лятото, благодарение на ускорените доставки на ваксини, посочи говорител във вторник (6 април).

ЕС трябва да изпълни целта си за пълна ваксинация на по-голямата част от възрастното си население до средата на септември, тъй като доставките на ваксини през следващите три месеца трябва да са три пъти повече в сравнение с тези от първото тримесечие, каза пред журналисти Стефан де Киерсмакер.

“Вярваме, че ще имаме достатъчно дози ваксини, за да постигнем целта си 70% от възрастното население да бъдe ваксиниранo”, каза той.

“Това значи, че ще имаме достатъчен стаден имунитет за борба с вируса”.

Говорителят потвърди данните на Европейската комисия, които показват, че доставките на ваксини през първото тримесечие в блока възлизат на 107 милиона дози, което е далеч под очакваното.

Но между днешна дата и края на юни трябва да бъдат доставени около 300 до 360 милиона дози. ЕС има население от 450 милиона души, 365 милиона от които са възрастни.

За да се постигне целта от 70%, 255 милиона души ще трябва да бъдат напълно ваксинирани – което означава две дози от повечето ваксини или само една от ваксината Янсен, произведена от Джонсън и Джонсън.

Според дипломатически документ за наблюдение на доставките на ваксини, видян от Франс Прес, 23 от 27-те държави членки трябва да са ваксинирали повече от половината от населението си въз основа на общите доставки през първата половина на тази година.

Недостатъчните доставки на обещаните дози от АстраЗенека, предмет на публичен спор между компанията и Европейската комисия, направи старта на ваксинационните кампании труден.

Но с допълнителните доставки на Пфайзер и с ваксинацията с последната одобрена от ЕС ваксина, тази на Джонсън и Джонсън, нараства увереността, че през второто тримесечие ваксинационните кампании на ЕС ще наберат сила.

Дори опасенията около възможната връзка между ваксината на АстраЗенека и случаите на тромбози, е малко вероятно да провалят тази прогноза, предвид нарастващото предлагане на други видове ваксини.

Говорителят на Еврокомисията не можа да потвърди казаното от Марко Кавалери от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), че регулаторът на ЕС е потвърдил връзката  между тромбозите и ваксината на АстраЗенека.

EMA проучва въпроса и очакваме регулаторът да излезе с допълнителна информация скоро, посочи Де Киерсмакер.