ЕС сключи сделка с Pfizer за още 300 милиона дози от ваксината

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията обяви, че системата за мониторинг на ваксинациите в целия ЕС ще започне да действа "през следващите дни“. [EPA-EFE / JOHANNA GERON / POOL]

Европейската комисия подписа нова сделка с Pfizer-BioNTech за осигуряване на 300 милиона допълнителни дози от ваксината срещу коронавирус, заяви в петък председателят на институцията Урсула фон дер Лайен.

След постигането на споразумението общият брой поръчани от Pfizer-BioNTech дози става  600 милиона.

Фон дер Лайен подчерта, че 75 милиона от новите дози ще бъдат на разположение през второто тримесечие на 2021 година.

Междувременно от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията обявиха пред EURACTIV, че системата за мониторинг на ваксинациите в целия ЕС ще започне да действа “през следващите дни“.

Досега Брюксел одобри две ваксини: тази на Pfizer и на американската биотехнологична компания Moderna.

Европейската агенция по лекарствата одобри ваксината на Moderna на 6 януари и Европейската комисия веднага даде зелена светлина за пускането й на пазара.

“Това ще гарантира, че 80 милиона ваксини на Moderna ще бъдат достъпни в цяла Европа през следващите месеци, като до септември темповете на разпространение ще нарастват. 80-те милиона допълнителни дози също ще бъдат разпределени през 2021 г., като в момента текат дискусии за доставката им “, заяви източник от ЕС за EURACTIV.

Същият източник добави, че първите дози от ваксината на Moderna ще бъдат разпределени следващата седмица пропорционално между всички държави-членки.

Няма паралелни преговори

Комисията също така даде да се разбере, че ЕС се противопоставя на всякакъв вид отделни двустранни сделки и преговори между държавите-членки и фармацевтичните компании.

Според последните слухове в Брюксел Германия е сключила отделни сделки с Pfizer, за да осигури повече дози за собственото си население, в случай че други ваксини не бъдат одобрени скоро от агенцията на ЕС по лекарствата.

Няма официални коментари и остава неясно дали Берлин е сключил собствени споразумения, въпреки че Фон дер Лайен заяви, че преговорите с ЕС са единствената “обвързваща правна рамка“ за всички държави-членки.

В края на миналия месец източник от ЕС каза пред EURACTIV, че изпълнителната власт по принцип се противопоставя на двустранните сделки, но са допустими, стига да не засягат разпространението на ваксините на ЕС.

Система за наблюдение на ваксинацията след няколко дни

Председателят на Европейската комисия каза също, че е “впечатлена“ от скоростта на ваксинация на ниво държави-членки, но добави, че трябва да се положат повече усилия.

На въпрос дали Комисията следи напредъка на ваксинацията в цяла Европа, тя отговори положително.

Изглежда обаче, че Брюксел все още няма широка картина на ситуацията.

Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията заяви пред EURACTIV, че до момента няма официална система за систематично наблюдение, която да събира ваксинационни номера във всички държави-членки.

“Центърът работи с колеги от Европейската служба на Световната здравна организация, както и с други партньори и заинтересовани страни в държавите-членки, както и с Европейската комисия, за да въведе система, чрез която процентите на ваксинация могат да бъдат наблюдавани през следващите дни“, обясниха от центъра за профилактика и контрол на заболяванията.