ЕС съди АстраЗенека заради забавянето на ваксините

Договора от 42 страници между Европейската комисия и АстраЗенека за производството, закупуването и доставката на ваксина срещу COVID-19 в ЕС пред Европейската комисия в Брюксел, Белгия, 29 януари 2020 г. [ Стефани Лекок / EPA / EFE]

Европейската комисия обяви в понеделник (26 април), че е започнала съдебен иск срещу АстраЗенека, тъй като компанията не е спазила договора си за доставка на ваксини срещу COVID-19 и не разполага с надежден план за осигуряване на навременни доставки.

В отговор от АстраЗенека обявиха, че съдебният иск от страна на ЕС е без основание и се ангажира да се защити в съда.

Съгласно договора англо-шведската компания се е ангажирала да положи всички усилия да достави 180 милиона дози ваксини за ЕС през второто тримесечие на тази година и общо 300 милиона за периода от декември до юни.

На 12 март АстраЗенека обаче излезе с изявление, че ще се стреми да достави една трета от договорените ваксини до края на юни, 70 милиона от които ще бъдат доставени през второто тримесечие. Седмица след това Комисията изпрати правно писмо до компанията в първата стъпка от официална процедура за разрешаване на спорове.

Забавянията на АстраЗенека допринесоха за трудния старт на ваксинационните кампании в блока, тъй като ваксината, разработена от Оксфордския университет, трябваше да бъде основната, използвана от ЕС през първата половина на тази година. След многократни съкращения на доставките блокът промени плановете си и сега разчита най-вече на ваксината на Пфайзер-Бионтех.

“Европейската комисия започна съдебно производство срещу АстраЗенека миналия петък”, посочи говорителят на ЕС на пресконференция, отбелязвайки, че всички 27 държави от ЕС са подкрепили този ход.

“Някои условия на договора не са били спазени и компанията не е била в състояние да излезе с надеждна стратегия за осигуряване на навременна доставка на ваксините”, посочи говорителят.

“АстраЗенека е спазила изцяло споразумението за предварителна покупка, сключено с Европейската комисия и ще се защити категорично в съда. Вярваме, че всеки съдебен спор е без основание и желаем да разрешим този въпрос възможно най-скоро”, коментираха от АстраЗенека.

Съгласно договора, делото ще трябва да бъде разгледано от белгийския съд.

“Искаме да сме сигурни, че ще бъде извършена бърза доставка на достатъчен брой ваксини, на които европейските граждани имат право и които са обещани въз основа на договора”, добави говорителят на Комисията.

Представители на ЕС потвърдиха, че целта на съдебното производство е да се осигурят повече ваксини от това, което компанията посочи, че ще се стреми да достави.

Съдебното производство следва месеци на спорове с компанията по въпроса за доставките и започва на фона на опасения относно ефикасността и безопасността на ваксината. Въпреки, че ваксината е свързанa с изключително редки случаи на образуване на кръвни съсиреци, регулаторът на лекарствата на ЕС препоръча употребата ѝ, за да се ограничи разпространението на COVID-19.

“Трябваше да изпратим послание до (Паскал) Сорио”, посочи служител на ЕС, позовавайки се на главния изпълнителен директор на АстраЗенека.

Германия, Франция и Унгария бяха сред държавите от блока, които първоначално не искаха да съдят компанията, най-вече с мотива, че този ход може да забави допълнително доставките, посочиха дипломати, но в крайна сметка и те подкрепиха решението.

След обявяването на съдебния иск от АстраЗенека обявиха, че са в процес на доставяне на близо 50 милиона дози до края на април, което е в съответствие с преразгледаната цел за доставка на едва 100 милиона ваксини до края на тримесечието.

ЕС иска от АстраЗенека да достави възможно най-много от обещаните 300 милиона ваксини, но ще се задоволи със 130 милиона дози до края на юни, посочи източник от ЕС. Той добави, че ЕС е стартирал спешна правна процедура и се позовава на финансови санкции в случай на неспазване на договора.

Друг пример за раздразнението на Европейската комисия спрямо компанията е и отказът от допълнителни 100 милиона броя ваксини, които ЕК е имала опция да закупи съгласно подписания през август договор.

Спорът с АстраЗенека предизвика и напрежение с бившата членка на ЕС, Великобритания, относно доставките на ваксини. От АстраЗенека обявиха, че са били възпрепятствани да изнасят ваксини от завода в Обединеното кралство за ЕС. Сега ЕС се противопоставя на износа на ваксини на АстраЗенека за Великобритания от завод на компанията в Нидерландия.