ЕС създава нова агенция за борба с прането на пари

Валдис Домбровскис, изпълнителеният заместник-председател и комисар отговарящ за икономиката, която работи за хората, говори по време на медийна конференция относно прането на пари в Брюксел, Белгия, 7 май 2020 г. [Pool / EPA / EFE]

Европейският съюз ще предложи създаването на нова агенция за борба с изпирането на пари, както и въвеждане на нови правила за прозрачност при трансфери на криптоактиви. Това става ясно от документи на ЕС, в сряда (7 юли), в опит на блока да отговари на призивите за по-строги действия в борбата с прането на пари.

Европа е подложена на натиск за затягане на правилата за борба с изпирането на пари. Няколко държави започнаха разследване срещу Danske Bank, във връзка с над 200 милиарда евро съмнителни транзакции, преминали през малкия естонски клон между 2007 и 2015 г.

При липсата на какъвто и да е общоевропейски орган за справяне с проблема, Брюксел разчита на националните регулатори да прилагат своите правила. Те обаче не винаги си сътрудничат изцяло.

„Прането на пари, финансирането на тероризма и организираната престъпност остават значителни проблеми, които трябва да бъдат решавани на ниво ЕС“, се посочва в документите, видяни от Ройтерс.

Европейската комисия (ЕК) предлага създаването на нов орган за борба с прането на пари (AMLA), който ще се превърне в „централен елемент“ на интегрирана система за надзор. Тя ще бъде съставена и от национални органи, се посочва в документите.

„Чрез пряк надзор и вземане на решения по отношение на някои от най-рисковите задължени субекти от трансграничния финансов сектор, органът пряко ще допринесе за предотвратяване на случаите на пране на пари и финансиране на тероризъм в Съюза“, се допълва.

„В същото време той ще координира националните надзорни органи и ще им помага да повишат ефективността си при прилагането на общия правилник. Той ще спомогне и за осигуряването на еднакви и висококачествени надзорни стандарти, подходи и методологии за оценка на риска.“

Правилата на ЕС за борба с прането на пари ще бъдат задължителни за държавите-членки. По този начин криминалните лица ще спрат да се възползват от различията между националните регулатори, се посочва в документите.

Допълнително предложение на ЕС би въвело нови изисквания за доставчиците на услуги с криптоактиви. Това ще спомогне за събирането и доставянето на достъпни данни относно инициаторите и бенефициентите на трансфери с подобни активи.

Понастоящем прехвърлянето на такива виртуални активи е извън обхвата на европейските правила за финансови услуги.

„Липсата на такива правила излага на рискове притежателите на криптоактиви. Това е така, защото потоците от незаконни пари могат да бъдат прехвърлени чрез криптоактиви“, се посочва в документите.

Свен Гиголд, член на германската Зелена партия в Европейския парламент, заяви, че ЕК е изготвила силен пакет от правила срещу прането на пари. Парламентът и държавите от ЕС ще имат последната дума относно предложенията.

„С единни стандарти и по-централизиран надзор, ЕК въвежда важни подобрения, за да даде възможност за последователни действия срещу финансовите престъпления“, каза Гиголд. Междувременно ЕС трябва да предприеме правни действия срещу държави от ЕС, които не изпълняват правилата за борба с прането на пари“, добави той.

https://euractiv.bg/section/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d0%ba%d0%b0/interview/%d0%b5%d1%86%d0%b1-%d0%b4%d0%b0-%d1%81%d0%b5-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d1%80%d0%be%d0%b2%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b2-%d1%84%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%be%d0%b2%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%bf%d1%80%d0%b5/