ЕС ще одобри извличането на шеста доза от флаконите с ваксина на Pfizer-BioNTech

Здравен работник подготвя доза от ваксината на Pfizer-BioNTech срещу Covid-19 в болница в Кистарча, Унгария, 5 януари 2021 г. [EPA-EFE / Szilard Koszticsak]

Европейският регулаторен орган може скоро да одобри изменение на своето одобрение на ваксината срещу Covid-19 на Pfizer и BioNTech, което ще позволи използването на шест, вместо на пет дози от всеки получен флакон, заяви представител на Европейския съюз пред Ройтерс в сряда.

Страните от блока започнаха да ваксинират хората с продукта на Pfizer-BioNTech преди две седмици, след като Европейската агенция по лекарствата одобри препарата, като позволи извличане на пет дози от всеки флакон.

Чехия беше първата, която одобри извличането на шеста доза от флаконите.

Агенцията обмисля дали да разреши допълнителната доза. Източникът, който поиска да остане анонимен, тъй като дискусиите не са публични, каза, че промяната в разрешението може да дойде “много скоро“.

“Компанията е подала искане за промяна, което се разглежда от комисията по хуманни лекарства към еврорегулатора“, заяви говорител на агенцията, отбелязвайки, че регураторът е накарал Pfizer да представи данни за възможното използване на шест дози от флакон.

“Ако комисията установи, че могат да бъдат извлечени шест дози, тя ще препоръча промяна на настоящите условия на разрешението, за да подпомогне държавите-членки при ваксинацията”, добави говорителят.

Pfizer не отговори на запитване, а  BioNTech отказа коментар.

Промяната може да добави изискване за използването на специални спринцовки, които позволяват прецизно извличане на повече дози от един флакон, каза източникът.

“Отговорните хора в държавите-членки трябва да поръчат тези специални спринцовки“, заяви евродепутатът Петер Лийзе, като добави, че те са широко достъпни и струват по 9 евроцента.

Тази промяна може да позволи 20% повече дози да бъдат на разположение в ЕС съгласно съществуващия договор с Pfizer, каза Лизе.

Брюксел е осигурил 200 милиона дози, като се очакват още 100 милиона. Също така се водят преговори за нова поръчка от 50 до 100 милиона дози, казаха представители на ЕС пред Ройтерс във вторник.

Очаква се първите 200 милиона дози да бъдат доставени до септември, съобщиха от Брюксел. Населението в общността е 450 милиона души, а всеки ваксиниран се нуждае от две дози.

В сряда ЕС разреши и ваксината срещу COVID-19 на Moderna, от която е поръчал 80 милиона дози с възможност за допълнителни 80 милиона, въпреки че не е ясно кога ще започнат доставките.

Страните членки биха могли да използват ваксините на ЕС по различни начини от препоръчаните от Eвропейската агенция, но ако го направят, ще е на тяхна отговорност.