ЕС ще получи още 20 млн. дози от „Пфайзер“ заради Омикрон

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен произнася реч по време на откриването на Академичната година на Католическия университет (Universita' Cattolica) в Милано, Северна Италия, 19 декември 2021 г. [ EPA-EFE/MOURAD BALTI TOUATI ]

Страните на Европейския съюз ще получат допълнителни 20 милиона дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех през първите три месеца на 2022 г., за да се преборят с бързо разпространяващия се вариант Oмикрон, съобщи Европейската комисия в неделя (19 декември).

Съобщението дойде, когато Европа се подготвя за нова вълна на ковид, задвижвана от силно мутиралия и заразен вариант Омикрон и подсилена от по-активните социални контакти през коледните празници.

Много страни засилват своите инициативи за ваксиниране и налагат отново ограниченията за пътуване и други ограничения, за да се опитат да спрат инфекциите седмици след като вариантът беше открит за първи път в Южна Африка.

Държавите-членки ще получат допълнителни пет милиона дози от Пфайзер/Бионтех през януари, пет милиона през февруари и 10 милиона през март, съобщиха от Комисията.

„Тези дози са в допълнение към вече планираните 195 милиона дози от Пфайзер/Бионтех, което означава, че общият брой на доставките през първото тримесечие ще е 215 милиона.“, допълват от ЕК.

Пълната ваксинация и бустерите са „вече по-спешни от всякога“ предвид „очакваното бързо нарастване на инфекциите, дължащи се на варианта Oмикрон“, се казва в изявлението.

ЕС трябва да получи общо 650 милиона дози от Пфайзер/Бионтех през 2022 г.

Миналата седмица (16 декември) Комисията също така се споразумя с Moдерна за доставка на допълнителни дози през първото тримесечие на 2022 г. Това ще се окаже особено полезно за страните от ЕС с краткосрочна нужда от допълнителни дози, каза Фон дер Лайен.

Очаква се Oмикрон да стане доминиращ щам в ЕС до средата на януари. В блока 67% от населението е напълно ваксинирано.