Ехо от вота на недоверие: От „Радев свали кабинета“ до „Пеевски е диалогичен човек“

Снимка: Велко Ангелов, Дневник

Бившите управляващи и опозицията се обвиняват взаимно за политическото напрежение в страната. Това се случва след като Народното събрание подкрепи в сряда вота на недоверие на правителството на Кирил Петков. В четвъртък пък липса на кворум провали заседанието на парламента, защото регистриралите се депутати бяха 112 от 240. Днес те трябваше да изберат представител на парламента.

„Радев свали правителството“

Депутатът от „Продължаваме Промяната” Искрен Митев заяви пред Нова телевизия, че президентът Радев прави всичко възможно да падне правителството.

„Видяхте го в изказванията му. Това, което следва, хората го видяха на площада в сряда. Днес съм с вратовръзка на шарани, защото тези, които се обединиха срещу ПП мислят, че българските граждани са шарани и че никой няма да види, че г-н Пеевски се здрависа с протестиращи, подкрепящи „Възраждане””, каза той.

Той обясни, че е горд от това, че правителството е паднало, защото премиерът Кирил Петков не е предал принципите на избирателите си, за да се задържи на власт.

Повод за коментара е, че президентът Румен Радев предприе в сряда атака срещу правителството на Петков по темата за българското вето върху започването на преговори на Северна Македония за ЕС.

“Призовавам още веднъж Министерският съвет да не се крие зад Народното събрание. Той е водещата институция и ние очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока“, каза президентът по време на свое посещение в Пловдив.

„Кабинетът се самосвали“

Даниел Митов от ГЕРБ каза пред същата телевизия, че безотговорността на министър-председателя е станала причина този кабинет да се самосвали.

„Тиражира се, че едва ли не ние сме свалили правителството. То обаче де факто се самосвали. Свали се поради своята арогантност и невъзможност да разговаря и да разбере как функционира една демокрация. Ето, Макрон загуби мнозинство в парламента и започна да говори за това как да обедини партиите и да търси общи положения, с които Франция да върви напред. Втората причина –хладилника – икономиката. Хората ежедневно виждат какви са цените на храните, горивата и електричеството”, каза още той.

Митов определи правителството на Кирил Петков като „провалено правителство по всяко едно отношение”. „Можехме да им искаме вот на недоверие и за цялостна политика, пак щяха да паднат, защото никъде не се справят”, посочи Митов.

„Коалицията стана неудобна“

Според Ирена Анастасова, парламентарен секретар на ПГ „БСП за България“, коалицията е станала неудобна и са се намерили хора, които да я свалят.

„Когато се направиха първите стъпки, с които се правеше промяна и почнахме да издърпваме черджето под краката на тези, които бяха свикнали в годините да се ползват, реакцията я видяхме. Не сме живели с илюзия, че това може да стане лесно, но то трябва да започне“, коментира пред БНР Ирена Анастасова и добави, че 12 години ГЕРБ са управлявали „със задкулисно префинено насилие“.

„Ампутиран от чувство за морал“

Станислав Балабанов от ИТН подчерта, че логичният завършек на събитията от последните 6 месеца се е случил снощи.

„Спряхме един национален предател и неговите лъжи навреме. Срещу нас в момента се излива страшна помия от тези, които вече не са на власт. Снощи гласувахме логичния край на това порочно управление“, изтъкна Станислав Балабанов.

„Ние сме истински, говорим истината и ще продължим да го правим. Когато си ампутиран от чувство за морал и достойнство, имаме проблем. Така изглеждаше бившият министър-председател“, каза още Балабанов, който не би седнал „на каквито и да е преговори с човек като Кирил Петков“.

„Делян Пеевски е диалогичен човек“

Според Рамадан Аталай от ДПС „Делян Пеевски е диалогичен човек, за разлика от господин Петков – можеше да седнат и да си направят един разговор и да се разберат кой е виновен кой не“. Така той коментира твърденията на премиера в оставка Кирил Петков за намесата на Делян Пеевски при свалянето на кабинета.

Аталай уточни пред БНТ, че при вчерашния вот на недоверие той е гласувал в подкрепа на вота, но системата в пленарната зала отчела друго.

„Нямаше объркване, най-малко аз мога да объркам нещата, но системата отчете погрешно. Но ми направи интересно впечатление – когато излязох на трибуната да обявя, че системата е обявила погрешно, всички – от „Да България“, от „Продължаваме промяната“…всички ръкопляскаха. И останах с впечатление, че и те са сгрешили. И си представих – представяте ли си, че всички са гласували за оставката на правителството?“,  коментира депутатът.

„В политиката влизат все повече случайни хора“

Съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов заяви пред Би Ти Ви, че  „превръщаме изборите в ден на откритите врати за българската политика и влизат все повече случайни хора“. Той е против предсрочни избори, но по всичко личало, че такива ще има.

Според него ще има избори на есен, които ще доведат до още по-трудно и невъзможно съставяне на кабинет. Според него това означава, че пролетта на следващата година ще има нов вот.

„Страната се тласка към още по-сериозна криза. Това го направиха от новата коалиция „Ориент експрес“, която свали кабинета, без да има план. До такава степен не знаят какво следва, че отказват да застанат едни до други. Партиите трябва да се променят дълбоко, за да станат партньори“, каза още Иванов.

Президентът е на ход

След като опозицията свали кабинета с успешен вот на недоверие и правителството на Кирил Петков е в оставка, сега президентът Румен Радев трябва да насрочи консултации с парламентарно представените партии преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

След консултациите за това може ли 47-ото Народно събрание да излъчи нов кабинет, Радев трябва да връчи първия мандат за съставяне на ново правителство на най-голямата парламентарна група – „Продължаваме промяната“.