Жена е обезглавена от джихадист във френска църква

Френски полицаи охраняват пред църквата „Нотр Дам“ в Ница. [EPA-EFE / SEBASTIEN NOGIER]

Нападател с нож обезглави жена и уби двама души с викове „Алах Акбар“  в църква във френския град Ница в четвъртък, съобщиха от полицията.

Кметът на Ница Кристиан Естрози, който определи нападението като тероризъм, заяви в Туитър, че атаката е била близо до църквата „Нотр Дам“ в града.

Естроси каза, че нападателят многократно е извикал „Аллаху Акбар“ дори след като е бил задържан от полицията. Смята се, че един от убитите църковен служител.

„Нападател, въоръжен с нож, е прострелян от полицията, преди да бъде задържан. Оживял е и е откаран в болница“, каза Естрози пред репортери.

„Това е достатъчно. Време е сега Франция да премахне окончателно ислямо-фашизма от нашата територия.“, заяви кметът.

Журналистите на Ройтерс на мястото на събитието съобщиха, че полицията, въоръжена с автоматични оръжия, е поставила охранителен кордон около църквата, която е на булевард „Жан Медесин“ в Ница, главната пътна артерия на града. На място са и линейки и коли на пожарната.

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи в Туитър, че свиква кризисно съвещание, а парламентът почете жертвите с минута мълчание.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази в Туитър пълна солидарност с Франция и нейния народ след нападението в Ница:

„Мислите ми са с жертвите на тази ужасяваща атака и техните близки. Цяла Европа е с вас“, заявява той.

„Силно съм шокиран и натъжен от новината за ужасния атентат в Ница“, пише председателят на Европейския парламент Давид Сасоли:

„Цяла Европа усеща тази болка. Длъжни сме да се обединим срещу насилието и тези, които го подбуждат и сеят омраза“, допълва Сасоли.