Жени протестират в Турция в подкрепа на Истанбулската конвенция

Жени държат плакати с лозунги по време на протест против оттеглянето на Туция от Истанбулската конвенция, в Истанбул, Турция, 19 юни 2021г. [EPA-EFE / ERDEM SAHIN]

В събота стотици жени се събраха в Истанбул, за да призоват президента Реджеп Тайип Ердоган да отмени решението си за оттегляне от Истанбулската конвенция. На 1 юли Турция официално ще се оттегли от Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Ердоган предизвика недоволство в родината си след като през март се оттегли от първия в света обвързващ договор за превенция и борба с насилието над жени.

Гневът не отшумява, а в Истанбул групи жени организират два големи протеста. Единият се проведе миналата събота (19 юни). Другият е насрочен за 1 юли, като целта е да притисне правителството да отмени решението преди официалното оттегляне. Планират се и други по-малки протестни шествия  до 1 юли.

При засилено полицейско присъствие, над 1000 жени от цяла Турция взеха участие в демонстрацията в азиатската част на Истанбул, съобщи кореспондент на Агенция Франс Прес.

Жените развяваха знамена и плакати с надпис: „Истанбулската конвенция е наша“.

„Надеждата ни винаги се основава на трудностите през които преминаваме, както и на нашите организации“, каза Мелек Ондас от асоциацията на Съвета на жените и добави, че протестиращите жени в Истанбул идват от 70 провинции.

„Ние вярваме в силата на нашите организации. И независимо дали решението бъде отменено или не, ние ще продължим борбата си по всички възможни начини“, каза тя пред Франс прес.

Истанбулската конвенция от 2011 г. е подписана от 45 държави и ЕС. Тя изисква правителствата да приемат законодателство свързано с наказание при случаи на домашно насилие, включително изнасилване в брака и гениталното осакатяване на жени.

Организациите за права на жените обвиняват правителството, че се оттегля от споразумението, за да успокои консерваторите, които твърдят, че договорът вреди на семейните ценности и единството.

Консерваторите също така предполагат, че ЛГБТ общността използва призивите за равенство, за да получи по-широко признание сред турското общество.

Критиците на решението на Ердоган твърдят, че оттеглянето от Истанбулската конвенция излага жените в Турция на по-голям риск, а насилието над жени в страната преобладава.

Според правозащитната организация We Will Stop Femicide Platform, миналата година 300 жени са били убити, а от началото на 2021г. техният брой е 177.

Трябва да се отбележи, че не всички членове на ЕС са ратифицирали Истанбулската конвенция, като някои заявиха, че никога няма да го направят.

Според  уебсайта на Съвета на Европа  България, Чехия, Унгария, Латвия, Литва и Словакия не са ратифицирали конвенцията. През 2018 г. българският конституционен съд постанови, че Истанбулската конвенция е противоконституционна. Полша ратифицира Конвенцията, но консервативното правителство има съмнения по въпроса. Критиците казват, че Истанбулската конвенция е заговор за въвеждане на „джендър идеологията“ в традиционно консервативните общества.