Жертвите на коронавируса надхвърлиха 2 млн. души, а ваксините се бавят

Служител в работилница за ковчези в предградие на Париж, Франция, 16 ноември 2020 г. [Julien de Rosa / EPA / EFE]

Броят на жертвите на Covid-19 в световен мащаб вече надхвърли два милиона души. В същото време Световната здравна организация  настоява за масови ваксинации, а пандемията напредва с рекорден темп.

В петък бе съобщено, че най-малко 2 000 066 души по целия свят са починали след заразяване с вируса, който се появи за първи път в Ухан, централен Китай, в края на 2019 г.

Надеждите за бърза масова ваксинация бяха попарени, когато американският фармацевтичен гигант Pfizer обяви, че доставките на ваксините му ще се забавят.

СЗО призова в петък за ускоряване на разпространението на ваксини в световен мащаб, както и за увеличаване на усилията за проучване на вируса, за да се справим с тревожните нови щамове, които се появяват на различни места по света.

“Искам да видя ваксинацията е в ход във всяка държава през следващите 100 дни, така че здравните работници първи да бъдат защитени“, каза Тедрос Аданом Гебрейесус на пресконференция в Женева.

Призивът му дойде, след като през изминалата седмица средно на ден се регистрираха 724 000 нови случая на ден в световен мащаб. Това бе рекордно увеличение от 10% спрямо нивото от предходната седмица.

Докато страните от Испания до Ливан обявиха рекорден брой заразени, най-тежко е положението в Латинска Америка и Карибите, където потвърдените случаи скочиха с 26% тази седмица.

Pfizer забавя ваксините за Европа 

В Европа, която е регистрирала повече от 650 000 смъртни случая от коронавирус, има опасения, че забавянето на ваксините на Pfizer може допълнително да забави масовите ваксинации в държавите членки. А Брюксел вече е изправен пред сериозна критика, че бавно одобрява ваксини.

Гигантът Pfizer, който разработи ваксината си съвместно с германската компания BioNTech, заяви, че страните от ЕС могат да очакват забавените доставки през следващите седмици.

Компанията обеща, че ще има “значително увеличение” на пратките през март, а Европейската комисия заяви, че всички ваксини, поръчани от блока за първото тримесечие, ще бъдат доставени навреме.

Въпреки това министри от Дания, Естония, Финландия, Латвия, Литва и Швеция заявиха в съвместно писмо, че ситуацията е “неприемлива“ и “намалява доверието в процеса на ваксинация“.

Франция заяви, че нейният фармацевтичен гигант Sanofi може да произвежда ваксини на други разработчици, включително на Pfizer-BioNTech, докато чака одобрение на собствения си препарат. Но това не се очаква да се случи скоро.

Междувременно много страни удвоиха ограниченията, тъй като случаите се увеличават.

Португалия влезе в нова блокировка в петък и бяха обявени нови ограничения за хората от Италия до Бразилия.

Управителят на крематориум в германската провинция Саксония Йорг Шалдах каза, че всеки, който все още се съмнява, че коронавирусът съществува или в тежестта на пандемията,  да погледне огромния брой подредени ковчези.

Предупреждения за Бразилия

Северният бразилски щат Амазония обяви вечерен час от 19.00 до 6.00 ч., след като здравната система в столицата на щата Манауш обяви, че е пред колапс.

Отделенията за интензивно лечение на болниците в града са запълнени на 100 процента през последните две седмици, докато медицинските работници се борят с недостига на кислород и друго необходимо оборудване.

“Това е ситуация, при която цялата ни система е изправена пред риск“, каза директорът на СЗО за спешни случаи Майкъл Райън.

Нараства страхът, че новият щам на вируса, открит в Бразилия, може да бъде по-заразен, точно както вариантите, открити наскоро във Великобритания и Южна Африка.

Великобритания е забрани полетите от Южна Америка и Португалия в опит да предотврати разпространението на новия вариант, като в същото време обяви в петък, че всички пристигащи във Великобритания трябва да показват отрицателни тестове и ще им бъде наложена карантина.

План за стимулиране на 1,9 трилиона долара

В разгара на пандемията правителствата обявяват допълнителни финансови стимули. Това правят и компаниите.

Италия заяви, че се стреми да отпусне допълнителни 32 милиарда евро. А директорът на френската железопътна компания Eurostar Кристоф Фанише заяви, че превозвачът  е в “много критично“ състояние, тъй като пандемията е намалила услугата само до една връзка Лондон-Париж на ден.

В САЩ новоизбраният президент Джо Байдън представи предложение за спасителен пакет от 1,9 трилиона долара, целящ да съживи най-голямата икономика в света.

Пакетът ще включва повишаване на минимална заплата до 15 долара на час, помощ за затруднени щатски и местни правителства и увеличаване на размера на стимулиращите плащания за гражданите от 600 на 2000 долара.

“В момент на криза не можем да си позволим бездействие”, каза Байдън.