Забавиха евакуацията от Кабул заради терористична заплаха от „Ислямска държава“

Единственият изход - летището в Кабул [@laralogan Twitter]

Съединените щати и съюзниците им призоваха хората да се отдалечат от летището в Кабул в четвъртък (26 август) заради заплаха от терористична атака на „Ислямска държава“. Това се случва докато западните сили бързат да евакуират възможно най-много афганистанци, защото крайният срок  – 31 август, наближава.

Натискът за завършване на евакуацията на хиляди чужденци и афганистанци, които помогнаха на западните страни по време на 20-годишната война срещу талибаните, се засили. Всички американски и съюзнически войски трябва да напуснат летището следващата седмица.

Посолството на САЩ в Кабул посъветва гражданите да избягват да пътуват до летището и заяви, че тези, които вече са пред входовете, трябва да напуснат незабавно, като се позова на „заплахи за сигурността“.

Великобритания също предупреди хората в района на летището „да се отдалечат на безопасно място“.

„Налице е продължаваща и голяма заплаха от терористична атака“, се казва в изявлението на британското външно министерство.

Австралия също призова своите граждани и притежатели на визи да напуснат района, като предупреди за „много голяма заплаха от терористична атака“ на летището.

Предупрежденията дойдоха на фона на хаоса в столицата Кабул и нейното летище, където се извършва масова евакуация на чуждестранни граждани и техните семейства, както и на  афганистанци, след като талибаните превзеха града на 15 август.

Докато западните войски на летището работят трескаво, за да придвижат евакуацията възможно най-бързо, талибанските бойци охраняват периметъра навън, където са се струпали хиляди хора, които се опитват да избягат от управлявания от талибаните Афганистан.

Ахмедула Рафикзай, служител на афганистанската гражданска авиация, който работи на летището, заяви, че хората продължават да се тълпят около входовете, въпреки предупрежденията за атака.

„За атентатор-самоубиец е много лесно да атакува коридорите, пълни с хора и многократно са отправяни предупреждения“, каза той пред Ройтерс.

„Но хората не искат да се преместят, тяхната решителност да напуснат тази страна е толкова голяма, че не страхуват дори да умрат.“

Дипломат от НАТО в афганистанската столица заяви, че макар талибаните да носят отговорност за сигурността извън летището, заплахите от „Ислямска държава“ не могат да бъдат пренебрегнати.

„Западните сили при никакви обстоятелства не искат да започнат офанзива или отбранителна атака срещу когото и да било в Афганистан“, добави дипломатът. „Нашият мандат е да осигурим евакуацията да приключи на 31 август“.

Друг западен представител заяви, че полетите са се забавили в сряда, но темповете на евакуация ще се ускорят в четвъртък.

Охраната на талибаните продължава да защитава цивилни извън летището, заяви служител на ислямистката група.

„Нашите охранители също рискуват живота си на летището в Кабул, те също са изправени пред заплаха от групировката“ Ислямска държава“, каза служителят.

Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън е бил информиран в сряда за заплахата от групировката ИДИЛ, както и за плановете за извънредни ситуации при евакуацията.

Байдън нареди на всички войски да напуснат Афганистан до края на месеца, за да се съобразят със споразумението с талибаните, въпреки че европейските съюзници заявиха, че им трябва повече време, за да изтеглят хората.

За 11-те дни, откакто талибаните нахлуха в Кабул, Съединените щати и техните съюзници проведоха една от най-големите евакуации на хора по въздух в историята, като изведоха повече от 88 000 души, включително 19 000 през последните 24 часа. Американските военни казват, че самолетите излитат на всеки 39 минути.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че най-малко 4500 американски граждани и техните семейства са били евакуирани от Афганистан от средата на август, а около 1500 души все още са там.

Блинкен каза на пресконференция във Вашингтон, че няма краен срок за усилията да се помогне на хората, които искат да напуснат, както американци, така и други, и че това ще продължи „колкото е необходимо“.

Американската армия заяви, че ще измести фокуса си върху евакуацията на собствените си войски в последните два дни преди крайния срок за изтегляне на 31 август.

Талибаните обявиха, че чуждестранните войски трябва да напуснат до края на месеца. Те насърчават афганистанците да останат, като същевременно заявяват, че на тези с разрешение за напускане ще им бъде разрешено да заминат, след като търговските полети се възобновят след заминаването на чуждестранните войски.

Ислямистката групировка поиска от членката на НАТО Турция да помогне за поддържането на летището отворено след напускането на чуждестранни войски. Турция заяви, че може да останат технически експерти, които да помогнат за експлоатацията на летището.

Организацията на обединените нации оставя около 3000 афганистански служители в своята мисия. Документ на ООН, видян от Ройтерс, описва десетки инциденти със заплахи, грабежи на офиси на ООН и физическо насилие над персонала от 10 август насам.

Управлението на талибаните 1996-2001 г. бе белязано с публични екзекуции и ограничаване на основните свободи. На жените бе забранено да ходят на училище и работа.

Подкрепяното от САЩ афганистанско правителство се срина бързо, след като Байдън започна да изтегля войските, две десетилетия след като американските сили прогониха талибаните след атаките срещу САЩ на 11 септември 2001 г., планирани на афганистанска територия от „Ал Кайда“.

Сега талибаните заявиха, че ще зачитат правата на човека и няма да позволят на терористи да действат от страната. Говорителят на талибаните Забихула Муджахид каза пред NBC News, че „няма доказателства“, че Осама бин Ладен, покойният лидер на „Ал Кайда“, е замесен в терористичните атаки срещу Ню Йорк и Вашингтон.

„Няма доказателства дори след 20 години война. Нямаше оправдание за тази война.“, каза той.