Загреб: Сръбските учебници отричат ​​съществуването на хърватски език

Според местния седмичник на хърватски език Hrvatska riječ, в учебника за осмокласници се казва, че сръбският, словенският, македонският и българският език са южнославянски езици. [ Shutterstock / ok_fotoday ]

Политическото ръководство на хърватите в Сърбия осъди отричането на съществуването на хърватския език в учебниците по граматика за осмокласници.

Според местния седмичник на хърватски език Hrvatska riječ, в учебника за осмокласници се казва, че сръбският, словенският, македонският и българският език са южнославянски езици.

Там пише, че  „хърватите, бошняците и някои черногорци наричат ​​сръбския език хърватски, босненски или черногорски“.

„Що се отнася до езика като езикова и политическа категория, нашата позиция е, че авторите на учебника трябва да дадат обяснение. Въпросът е достатъчно широко обхванат в учебниците, а в Института по езикознание има и експерти по сръбски език, които проверяват учебниците“, коментираха от Комитетът по стандартизация на сръбския език в отговора си за седмичника.

Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че отричането на хърватския език в сръбските учебници е възмутително и неприемливо. Той също така очаква Сърбия да отстрани подобни аномалии от учебниците по граматика.

Президентът Зоран Миланович заяви, че Сърбия не спазва стандарта за грижа за хърватското етническо малцинство, което Хърватия е дала на своето сръбско етническо малцинство. Той подчерта, че Хърватия „може да се замисли за някои ответни ходове“.

„Очевидно няма такова отношение към хърватите в другите съседни страни“, добави той.