Задава ли се нова бежанска криза в Европа?

Афганистански  бежанци се събират на границата между Иран и Афганистан в провинция Систан-Блочестан, югоизточен Иран, 16 август 2021 г. [Handout photo/EPA/EFE]

Завземането на Афганистан от талибаните породи опасения от изселване на хора и повторение на миграционната криза в Европа от 2015/16 г., когато повече от милион души от Близкия изток избягаха на континента и се заселиха там.

Хиляди афганистанци вече са напуснали или отчаяно се опитват да се качат на самолетите, които евакуират чужденци от Кабул. Те се страхуват от връщане към строгото прилагане на шериата (ислямския закон), което бе наложено по време на предишното талибанско управление, което приключи преди 20 години.

Ще  има ли масово бягство от Афганистан?

Страхът от суровия шериат не е единствената причина афганистанците да избягат. Заради насилието, сушата и COVID-19 милиони афганистанци се нуждаят от хуманитарна помощ и много от тях могат да станат икономически мигранти през следващите месеци.

Талибаните са затворили ключови гранични пунктове, затова хората, които минават границите са „много ограничен“ брой. Въпреки това Европейският съюз казва, че очаква „увеличен миграционен натиск“ в дългосрочен план поради нестабилността при управлението на талибаните.

Агенцията на ООН за бежанците обяви, че повече от 550 000 афганистанци са били изселени в рамките на страната от януари поради влошаващата се ситуация със сигурността, а Европейският съюз призова държавите от блока да увеличат квотите за прием за афганистанци, които се нуждаят от закрила, особено за жени и момичета.

Великобритания заяви, че ще посрещне до 5000 афганистанци през първата година според новата програма за презаселване, като ще даде приоритет на жените, момичетата и малцинствата. Страната ще приеме до 20 000 души в дългосрочен план.

Ще се отвори ли врата на Европа като през 2015 г.?

Накратко, не.

Германия отвори границите си през 2015/16 г. за сирийци и други, бягащи от войната и бедността. Този ход, който спечели на канцлера Ангела Меркел похвали в чужбина, накърни политическия й авторитет у дома.

Меркел планира да се оттегли след федералните избори на 26 септември, така че вече няма да участва във вземането на това решение. Във всеки случай тя казва, че на бежанците трябва да се гарантира безопасността в съседни на Афганистан страни, преди ЕС да обмисли приемането на хора на своя територия.

От началото на 2021 г. Пакистан вече даде подслон на 1,4 милиона афганистански бежанци, докато Иран е домакин на близо един милион, според данните на агенцията за бежанците на ООН. Броят на нелегалните афганистанци в двете страни вероятно е много по-голям.

Някои държави от ЕС са решени да предотвратят повторение на кризата от 2015/16 г., отчасти поради опасения от нежелана реакция на избирателите.

Австрия предложи създаването на „центрове за депортиране“ за отхвърлени афганистански мигранти и беше една от шестте държави от ЕС, които предупредиха миналата седмица да не се спира депортирането на афганистанците, на които е отказано убежище в блока. Оттогава три от шестте – Дания, Германия и Нидерландия, промениха позицията си.

Граничните сили на Гърция са нащрек, за да избегнат повторение на масовите пристигания на сирийски мигранти през Турция през 2015 г. В близкото минало граничните власти бяха обвинени, че отблъскват мигранти в морето, но Атина отрича.

След последната криза ЕС засили своята агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, която сега има по-голям капацитет за възпиране и репатриране на нелегални мигранти.

Ще намерят ли афганистанците лесни маршрути до Европа?

Стигането до Европа ще бъде по-трудно за тях от преди.

Иран, чиято икономика бе задушена от санкциите на САЩ, насърчи много от над 2 милиона без документи и повече от 800 000 регистрирани афганистански бежанци в Ислямската република да се приберат.

В Турция пребивава най-голямото множество бежанци и търсещи убежище в света. Там живеят повече от 4 милиона души, като по-голямата част от тях са сирийци. С цел да предотврати нова вълна, Анкара изгражда стена по границата си с Иран.

ЕС също така има споразумение с Турция, подписано след последната криза, Анкара да спира потока от мигранти в Европа в замяна на парични и други обезщетения.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова в четвъртък европейските държави да поемат отговорност за мигрантите, идващи от Афганистан, като добави, че Турция няма намерение да се превръща в „център за мигранти в Европа“ на фона на сътресенията в  Афганистан.

Транзитните маршрути към ЕС през Западните Балкани също станаха затворени, отколкото бяха преди.

ЕС ще подкрепи съседите на Афганистан, за да държат бежанците там

Западните страни все още не признават официално талибаните като управници на Афганистан, но признават, че е необходима помощ за засегнатата от бедност страна и това може да бъде стимул за талибаните да предотвратят изселването.

Меркел заяви тази седмица, че хуманитарната помощ ще бъде ключова за предотвратяване на повторение на мигрантската криза през 2015 г.

Великобритания обяви, че тази година ще удвои своята хуманитарна помощ и подкрепата за развитие на Афганистан до почти 400 милиона долара през тази година, а Европейската комисия ще окаже повече подкрепа за съседите на Афганистан, за да задържат мигрантите там.