Заев: Ако някой очерня България по света, ще понесе отговорност

Зоран Заев [БГНЕС]

Ние нямаме споделена история. Имаме обща история. Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Югославия ни разделяше. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето.

Това казва в интервю за БГНЕС македонският министър-председател Зоран Заев, след като преди седмица София наложи вето на старта на преговорите за еврочленство на Скопие с аргумента, Северна Македония не изпълнява договора за добросъседство от 2017 г.

В интервюто Заев обяснява още, че “трябва да създадем положителна атмосфера за младите хора, за да използват това минало като трамплин за по-добро бъдеще през периода, който предстои. България не е фашистка държава, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това”.

По думите му “дълбоката държава” е останала във ВМРО-ДПМНЕ. “Изпълнението на Договора с България ще бъде закон. РС Македония потвърди доверието си към България да защитава небето ни. Имаше голям натиск от Турция и Италия. Но ние казахме: Извинете, първият ни съсед е България, затова Гърция и България ще бъдат двете държави, които ще пазят небето ни. Аз като ръководител на правителството поемам ангажимента в името на целия македонски народ прилагането на Договора да бъде за пример. На първо място, защото така ще служа най-добре на своя народ, но, разбира се, и на приятелска България. Лично аз потвърждавам нашата позиция за пълно противопоставяне на говора на омразата, който трябва да бъде прекратен незабавно. Активистът от ВМРО-ДПМНЕ, който запали българското знаме, ще понесе отговорност”, казва Заев.

“Ние изпратихме документ, който не е за премиера Борисов или за външния министър Захариева, а за гражданите – за българите и македонците, за да знаят, какво се случва. В него сме записали, че нямаме териториални претенции и че няма да се намесваме във вътрешните работи. В този документ заявяваме ясно, че нямаме малцинствени претенции. Този меморандум трябва да бъде одобрен от двете междуправителствени комисии. Правителството на Република Северна Македония ще го обнародва в Служебен вестник, за да има правни ангажименти за тяхното осъществяване. Към Договора предложихме и пътната карта, в която поемаме взаимно ангажимент да изпълним всичко това”, казва още Заев.

И допълва, че следващите цели на Скопие са интеграция в НАТО и в Европейския съюз. “Интеграцията в ЕС е продължителен процес, който ще продължи 5, 7, 10, 15 години – никой не знае колко. Но приятелството с България ни е необходимо сега и веднага, защото ще донесе ползи и за двете страни, което ще бъде почувствано веднага и от македонците, и от българите. Затова целта ми е това приятелство да бъде доказано на практика, а не само на думи. Да изградим коридорите, да инвестираме един в друг, да откриваме работни места, да организираме състезания и да ходим да гледаме как нашите деца играят футбол, баскетбол, хандбал, как правят олимпиади, как се състезават заедно. Когато отворим учебниците, да можем да прочетем за размера на нашата общност, защото ние нямаме споделена история, а имаме обща история”, твърди Заев.