Заев: Ветото е катастрофа, но сме македонци от векове

Зоран Заев [Фейсбук страница на Зоран Заев.]

Македонските граждани не си легнаха като българи на 31 декември 1943 г. и не се събудиха като македонци сутринта на 1 януари 1944 г. Те са били македонци през вековете, чувствали са се македонци и се чувстват македонци, това е нашият директен отговор.

Това каза в понеделник премиерът на Северна Македания Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос за неотдавнашните изявления на българския министър на отбраната Красимир Каракачанов, че “всеки, който е прочел поне пет страници от историята, знае, че македонците преди 44 г. са били българи”.

Заев казва, цитиран от БГНЕС, че няма нужда да се изпраща протестна нота, защото това е публично изявление, на което и той отговаря публично.

От коментарите, които идват от Скопие, става повече от ясно, че правителството на Северна Македония не очаква вдигане на българското вето до парламентарните избори през март. И сега основната цел на Заев е да отбие атаките на вътрешната опозиция в лицето на ВМРО-ДПМНЕ. Стратегията на Скопие е да разчита на методичния натиск на европейските партньори на ГЕРБ и Бойко Борисов за премахване на ветото. Разчита се, че ВМРО може рязко да забрави темата, ако влезе в следващия парламент.

“В духа на приятелството, ние продължаваме с внимателен наратив, но разбира се, реагираме директно на това, което ни наранява. Ние сме македонци, били сме македонци и си оставаме македонци. И аз апелирам към приятелска България, особено към обществениците и към моя приятел Красимир Каракачанов, с когото имам наистина приятелски отношения, да разберат, че колкото и да е популярно това в България, колкото и да не разбирам възприемането му, то наранява, защото засяга нашите чувства”, каза Заев.

Премиерът подчерта, че македонският народ познава славянската история, познава кирилицата, познава глаголицата, познава растежа и развитието на македонския език и добави, че той няма допирни точки, за да поставя под въпрос, или по някакъв начин да наврежда на българския език и българска идентичност.

“Вярно е, че имаме обща история, ние сме го приели. Също така е вярно, че имаме отделна, своя си история. Нека двете държави бъдат умни и разглеждат общата история като нещо, което ни прави по-добри приятели заради по-добро сътрудничество, вместо като нещо, което ни разделя”, каза Заев.

Премиерът предупреди, че предстои сериозен период на огорчение в Северна Македония, тъй като никой не е предполагал, че България може да наложи вето и това е “болезнено и тежко, трагично и катастрофално”.

РС Македония няма алтернатива на членството в Европейския съюз, каза още веднъж македонският премиер.

“Северна Македония заслужава както никога преди и като никоя от страните кандидатки в Европейския съюз, да бъде негов член. Реформите са изпълнени, показахме европейски примери, проведохме европейски уроци с европейско поведение у дома и със съседите, и дори с целия ЕС”, каза министър-председателят.