Заев е готов да умолява София, но няма да жертва идентичността и езика

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев в Скопие, Република Северна Македония, 31 август 2020 г. [EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI]

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви, че е готов да моли за решение на проблема в София, но не е готов да жертва македонската идентичност и език. Той добави, че ако диалогът с България бъде успешен, може да се проведат разговори още на 23 юни.

Премиерът очаква покана от служебния премиер на България Стефан Янев и „придържане към европейските нрави“. Според него предложението на ротационното португалско председателство за диалог е добра основа.

Португалия предложи историци от Европейския съюз да участват в българо-македонската комисия по историческите въпроси.

„Това, което защитаваме в спора с България, са принципи, не само наши, но преди всичко европейски принципи. Те са нашият най-силен аргумент в този спор”, заяви министърът на външните работи Буяр Османи пред TV 24.

„Опитваме се да аргументираме тези принципи пред България и нашите приятели. Справедливостта е само един от принципите, но има много други, които защитават европейската идея през последните 75 години “, допълни външният министър.

„Във всички вълни на разширяването на ЕС имаше опити да се наложат двустранни въпроси, да се забави процесът, но блокът винаги е излизал по-силен над тези пречки и винаги е успявал. Винаги е правил това на базата на зачитането на европейските принципи”, каза още Османи.

На 27 май българският президент Румен Радев и македонския му колега Стево Пендаровски бяха на съвместно посещение в Рим, за да отбележат традиционните тържества по случай празника на светите братя Кирил и Методий.

“Нямаме нужда от никакви посредници. Никой не познава по-добре нашата история от самите нас. От нас зависи да проведем един откровен конструктивен диалог, базиран на историческите документи, на първоизточниците. Стъпките, които трябва да направим, не минават през другите европейски столици и оттам да бъде оказван натиск на България. В никакъв случай”, заяви Румен Радев.