Заев: Искаме да сме братя с България, а тя реши да ни е баща

Зоран Заев [Фейсбук/Зоран Заев]

“Ние сме приятелски настроени. Нямаме претенции, не заплашваме никого. Чрез Договора за приятелство и добросъседство с България се заехме да станем братя. Но България реши стане наш баща и тук възниква проблемът.” Това каза премиерът на Северна Македония в коментар за македоно-българските отношения в интервю за Канал 5, цитирано от пресслужбата на северномакедонското правителство.

“Всички имаме собствена национална идентичност, собствени национални корени, имаме своята чест и достойнство. Никъде по света не се договаря идентичност и език. Ние също не преговаряхме”, допълни той.

По думите на Заев отношението на България към Скопие е проблематично, защото официална София иска да свърже “атрибутите на нашата идентичност с тяхната интерпретация на историята”.

“Част от историята е обща, част е само наша. В географския регион на Македония са живели и македонци, които говорят македонски, и българи, които говорят български. Той съществува и до днес. Това е така и нямаме дилема за това. Но с течение на времето се появиха две съвременни нации – македонският и българският народ със своите съвременни езици – македонският и българският език. Не можете да си присвоявате история един на друг”, каза Заев и добави, че е недопустимо един народ да налага история на друг.

Премиерът подчерта, че не само Северна Македония и България имат обща история, но и целите Балкани, цяла Европа има обща история.

Заев допълни, че историята е дело на историците и че за политиците е важно каква история пишат днес.

Премиерът е доволен от работата и професионализма на македонската част на Съвместната историческа комисия. Той допусна, че е възможно да се постигне решение след изборите в България. Според него риториката в България и ветото върху старта на преговорите на Скопие с ЕС се дължат точно на предизборната ситуация в страната. Заради идващите избори София правела “нерационални ходове”.

Заев обясни, че Европейският съюз признава и утвърждава македонския език и македонската идентичност като добавена стойност към богатството на многообразието, а останалите 26 никога не са имали проблем с това. Затова настояваме и България да признае тази реалност, каза Заев.

Заев каза и че разбира критиките в Северна Македония към готовността на България да дари ваксини срещу коронавируса, след като е блокирала пътя на Скопие към ЕС.  “Но всяко дарение, свързано с пандемията, е приятелски акт и би било неевропейско, ако не го приемем”.

Въпреки горчивината ние продължаваме да се ангажираме с изграждането на приятелство с България и с европейския дневен ред, заключи Заев.