Заев: Опозицията поставя отношенията с България в опасност

Председателят на парламента Талат Джафери насрочи вот на недоверие на правителството на бившия премиер Зоран Заев за 11 ноември в 11 часа. [EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI]

Председателят на парламента, Талат Джафери, насрочи вот на недоверие на правителството на бившия премиер Зоран Заев за 11 ноември в 11 часа.

Слабите резултати на управляващите от Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) на неотдавнашните местни избори в Северна Македония предизвикаха политически сътресения в страната. Премиерът  Зоран Заев обяви, че ще напусне поста си. Към момента обаче все още не е подал оставката си официално. Очаква се да го направи през тази седмица.

Зам.-председателят на ВМРО-ДПМНЕ, Александър Николоски, каза, че 61 от общо 120 депутати са подписали предложението.

Има известна несигурност дали всичките 61 депутати от опозицията подкрепят вота, след като един от членовете на партия „Алтернатива“ обяви резервите си от формиране на бъдеща коалиция. Все пак има възможност и други да избягат от широката коалиция на Заев.

Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) най-голямата албанска партия в коалицията на Заев, след заседание в Тетово в неделя, заяви, че лидерът на партията Али Ахмети е упълномощен да провежда дискусии с всички политически партии от двата блока, които подкрепят интеграцията в ЕС.

Заев написа в профила си във Фейсбук, че опозицията „е готова да поведе страната надолу и да накара хората да страдат заради празното желание за власт. Тези дни сме свидетели на заплахата за Преспанското споразумение, Споразумението за добросъседски отношения с България, Охридското споразумение”, допълни той.

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицковски, каза, че никога няма да използва новото име на страната (Северна Македония), въпреки че признава Преспанското споразумение.

„Преспанският договор обаче носи една специфична реалност в Македония – ние сме част от парламента и от тази реалност. Не можем да я игнорираме, да сме лицемери и да твърдим, че я няма“, допълни той.

Сътресенията около присъединяването на Северна Македония към ЕС са част от причините за резултатите от изборите в края на октомври. Опозицията използва патовата ситуация, причинена от ветото на България върху културните и езикови претенции на Северна Македония, за да разпали националистическите настроения сред избирателите.

Членството в НАТО и историческото споразумение с Гърция относно името на Северна Македония, постигнати при управлението на Заев, не бяха достатъчни, за да го спасят.

През последните месеци допълнителни проблеми разтърсиха правителството, включително неефективното управление на ситуацията с COVID-19 и катастрофалния пожар в болница в Тетово през лятото. Това, съчетано с икономическа криза, меко казано разочарова гласовоподавателите.