Заев спечели крехка победа на парламентарните избори в Северна Македония

Лидерът на управляващата социалдемократическа партия Зоран Заев отпразнува победата на предсрочните парламентарни избори в Скопие, Република Северна Македония, 16 юли 2020 г. [EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI]

Социалдемократите в Северна Македония, които желаят присъединяването на балканската държава към ЕС, победиха в парламентарния вот, сочат резултатите на държавната избирателна комисия.

Управляващата социалдемократическа партия на досегашния премиер Зоран Заев спечели 36,9% от гласовете, като основният ѝ съперник, националистическата ВМРО-ДПМНЕ, е втора с 35,9%, според предварителни резултати.

Етническата албанска партия Демократичен съюз за интеграция, която беше в правителството на СДСМ, е трета с 10.2% от гласовете.

Първоначално гласуването беше насрочено за април, но беше отложено заради пандемията. В бившата югославска република с население 2 милиона души, заразените с коронавирус до момента са общо 8 303 души. Смъртните случаи са 393.

Заев, който е на поста от 2017 г., отвори пътя на страната към членство в ЕС, като се съгласи тя да бъде преименувана на „Северна Македония“.

Това реши продължаващия десетилетия спор с Гърция, която възприема името “Македония” като претенция към едноименната си провинция и блокира влизането на съседката си в ЕС и НАТО. Тази година преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на Християн Мицкоски се противопостави на промяната на името и обвини партията на Заев в корупция, което той отрече.

“Вярвам, че успяхме да убедим хората, че коалицията, ръководена от социалдемократите, е тази, която ще получи най-голяма подкрепа”, заяви Заев след гласуването.

През февруари Заев подаде оставка и парламентът беше разпуснат, след като ЕС отказа да определи дата за преговорите за присъединяване. Месец по-късно блокът обяви, че преговорите може да започнат. ЕС отново не определи конкретна дата, но дипломати посочиха, че това вероятно ще се случи по-късно тази година.

Победата на социалдемократите може да се разглежда като даване на нова инерция на преговорите за членство на Скопие в ЕС.