Западните Балкани са разочаровани от ЕС, заяви сръбският премиер

"Каквото и да правите, никога не е достатъчно ... Мисля, че това е политическа игра, която ще бъде контрапродуктивна, защото в един момент хората, които продължавате да критикувате ще се уморят", добави Бърнабич. [EPA-EFE / VAIOS CHASIALIS]

Западните Балкани са разочаровани от ЕС, защото някои държави членки се противопоставят на разширяването, въпреки че го подкрепят на думи. Това заяви сръбският премиер Ана Бърнабич след срещата на върха на Западните Балкани във Виена, в петък (18 юни).

„Каквото и да правите, никога не е достатъчно.  Мисля, че това е политическа игра, която ще бъде контрапродуктивна, защото в един момент хората, които продължавате да критикувате ще се уморят“, добави Бърнабич.

Що се отнася до събитието, Бърнабич заяви, че е „трудно е да кажеш или чуеш нещо ново“ на третата среща на върха на Западните Балкани за последните осем дни.

В петък, във Виена, специалният представител на ЕС за диалога Белград-Прищина и други регионални въпроси Мирослав Лайчак заяви, че са необходими усилия за рестартиране на процеса на интеграция на Западните Балкани в ЕС, защото нещата очевидно не вървят особено добре.

„Осемнадесет години след срещата на върха на Съюза в Солун, на която беше изпратено ясно послание, че регионът заслужава европейска перспектива, само една държава от Западните Балкани стана член. Две започнаха преговори за присъединяване, но без напредък през последните две години. Други две все още се надяват да станат кандидати, а ЕС все още не е либерализирал визовия си режим с Косово“, каза Лайчак след срещата на върха.

На срещата на върха присъстваха министър-председателите на Сърбия, Косово, Черна гора и Северна Македония – Ана Брнабич, Албин Курти, Здравко Кривокапич и Зоран Заев, както и председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Зоран Тегелтия и Албанският министър на инфраструктурата и енергетиката Белинда Баллуку.

 

Ана БърнабичАна Бърнабич