Започва новият диалог между София и Скопие

Премиерите Кирил Петков и Димитър Ковачевскина среща в Скопие на 18 януари. [Пресслужба на МС]

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски пристигна на официално посещение в България, заедно с част от министрите си. Правителствата на България и Северна Македония ще проведат съвместно заседание на 25 януари, вторник, в Резиденция „Бояна“. То ще сложи началото на преговорите за изглаждане на спорните исторически моменти и напрежението между София и Скопие.

Петков посреща Ковачевски пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. След това двамата изслушаха заедно българския химн и поднесоха венец от червени и жълти цветя (като македонското знаме) пред Паметника на незнайния воин.

Премиерите Кирил Петков и  Димитър Ковачевски ще разговарят на четири очи и проведат заседание на делегациите на двете страни. Паралелно са предвидени заседания на четирите работни групи, сформирани в областите – икономика, търговия и иновации; инфраструктура, транспорт и свързаност; европейско сътрудничество – зелен преход и дигитална трансформация, и върховенство на закона; култура, наука и образование и младеж. Среща ще имат също съпредседателите на Съвместната мултидисциплинарна комисия по историческите и образователните въпроси.

След посещението на Петков в Скопие на 18 януари, съвместното заседание във вторник на двете правителства е още една ключова стъпка за утвърждаването на новия диалог.

„След като със заповед на премиера Петков от българска страна бяха сформирани четирите работни групи, утрешните ресорни срещи с участниците от Скопие ще дадат възможност да бъде внесен допълнителен прагматизъм в двустранните разговори“, съобщиха от Министерския съвет.

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски заяви, че не се обвързва с дати за начало на преговори за членство в Европейския съюз и поясни, че подходът в диалога с България е да се „стигне до решение бързо, но без да се бърза“.

„Надявам се, че през юни и юли ще имаме много по-добри отношения с България и ще бъдем на крачка от решаването на проблемите. Езикът и идентичността са неща, по които не се разговаря“, коментира той.

Премиерът Ковачевски ще разговаря и с президента Румен Радев.

Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски проведоха телефонен разговор, в рамките на който обсъдиха подготовката на предстояща официална визита у нас на държавния глава на Република Северна Македония.

Президентите Румен Радев и Стево Пендаровски потвърдиха в телефонен разговор на 21 януари готовността си за продължаване на активната роля на двете президентски институции в подкрепа за по-нататъшното развитие на двустранното сътрудничество. В тази връзка двамата президенти отбелязаха очертаващата се нова динамика в двустранните връзки, която се очаква да доведе до укрепване на доверието между България и Северна Македония.

Разговорът се състоя по инициатива на президента Стево Пендаровски, който поздрави Румен Радев за встъпването в длъжност и му пожела успешен мандат.