Заради бирата чехите решиха да се ваксинират

Ресторантьори и хотелиери ще плащат 9 вместо 20% ДДС до 31 декември 2022 година.

Хората са по-склонни да се ваксинират срещу ковид, след като на 20 октомври беше обявено, че заведенията и ресторантите ще започнат да проверяват сертификатите за имунизация от 1 ноември, съобщиха чешките здравни власти.

Желанието на чешите да се ваксинират се видя, когато пред центровете за ваксинация се извиха дълги опашки, на които хората чакаха с часове.

Въпреки че досега нивото на ваксинация в страната е под средното за ЕС, през последната седмица на октомври бяха имунизирани повече от 52 000 души, което увеличи процента на общия брой ваксинирани  до 58,8%.

Задължението за кръчмите и ресторантите да проверяват ковид сертификатите на своите гости влезе в сила от 1 ноември. В четвъртък здравни инспектори и полицаи нахлуха в хотели в цялата страна, за да проверят дали действително се спазват новите мерки. Още една проверка се планира за събота.

Чешкото правителство реши да приложи тази мярка заради влошаващата се епидемиологична ситуация в цялата страна. Ежедневните нови случаи на заразяване там нараснаха рязко и достигнаха нивата от март 2021 г. Вече се обсъжда възможността за ново блокиране, тъй като капацитетът на болниците се свива.

Тъй като зимният сезон наближава, правителството обяви в четвъртък, че служителите в ски центровете също ще трябва да проверяват дали хората, които купуват билет, имат валиден тест за коронавирус, сертификат за ваксина или тест за антитела.

В България също освен в големите търговски магазини, сертификат е необходим и за влизане в ресторантите и баровете. И ако в едно заведение целият персонал е имунизиран, то от 21 октомври с ваксина трябва да са и всички посетители.

За да отговорят на новите изисквания някои собственици на заведения разкриха пунктове за бързи тестове.

Все още обаче остава открит въпросът как цивилните лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е действително издаден на проверявания клиент.