Заради Унгария и Полша еврофондовете срещу пандемията няма да дойдат до пролетта

Полският премиер Матеуш Моравецки (ляво) и унгарският му колега Виктор Орбан по време на приветствена церемония във Варшава.  [EPA-EFE / MARCIN OBARA / POLAND OUT]

Унгария и Полша блокираха одобрението на седемгодишния бюджет на Европейския съюз и фонда за възстановяване на обща стойност 1,81 трилиона евро. Двете страни се противопоставят механизмът за върховенство на закона да е обвързан с фондовете на ЕС.

Ветото, което все още може да бъде преодоляно на ниво национални лидери, допълнително усложнява отпускането на така необходимите фондове в силно засегнати страни като Испания или Италия, в момент, когато пандемията продължава да се разпространява в цяла Европа.

27-те посланици на ЕС  се срещнаха в понеделник, за да одобрят поредицата от компромиси, постигнати между преговарящите от Европейския парламент и германското председателство на Съвета..

Пакетът включва многогодишната финансова рамка – седемгодишния бюджет на общността от почти 1,1 трилиона и 750 милиарда евро фонд за възстановяване за справяне с най-тежката рецесия в историята на ЕС, причинена от пандемията COVID-19.

Договореният през юли пакет включва и новия механизъм за върховенство на закона, който ще позволи спиране на средствата от Брюксел при установен случай на неправилно изразходване на европейски пари или нарушаване на принципите на общността.

Въпреки противопоставянето на Унгария и Полша на механизма, условието за върховенство на закона беше одобрено с необходимото квалифицирано мнозинство от Съвета.

За да си отмъстят, Будапеща и Варшава блокираха в понеделник бюджета и фонда за възстановяване, защото много добре знаят, че и в двата случая е необходимо единодушие за приемането на тези мерки.

Тяхното вето ще бъде обсъдено на среща на европейските министри по европейските въпроси във вторник и след това на видео-среща на върха на лидерите на ЕС в четвъртък.

Говорител на германското председателство заяви в Tуитър, че посланиците на ЕС не са постигнали “необходимото единодушие за започване на писмената процедура поради резерви, изразени от две държави-членки“.

Освен това процедурата за собствените ресурси трябва да завърши чрез ратификацията във всички държави-членки, в техните национални парламенти, което допълнително ще удължи процеса на одобрение поне до следващата пролет. По-голямата част от средствата за възстановяване на ЕС се очаква едва през втората половина на 2021 г.

Говорителят на германското председателство уточни, че двете държави-членки “са изразили резерви по отношение на  един елемент от цялостния пакет“, тоест механизма за върховенство на закона, “но не и по същество на споразумението за дългосрочния бюджет“.

В писмо, изпратено до Еврокомисията, изпратено по-рано този месец, Унгария и Полша заплашиха, че ще блокират процеса на одобрение на бюджета и фонда за възстановяване, ако механизмът за върховенство на закона бъде одобрен, тъй като те го смятат за посегателство върху техния “национален суверенитет“.

Говорителят на унгарското правителство Золтан Ковач обясни правото им на вето, като заяви, че компромисът за върховенството на закона “противоречи на заключенията от договорката на Съвета от юли”.

Институциите на ЕС сключиха бюджетно споразумение по механизма за върховенство на закона след дълги преговори. Европейският парламент и Съветът постигнаха предварителна договорка за обвързване на изплащането на средства от ЕС с върховенството на закона след пет кръга от преговори.

По време на преговорите с Европейския парламент стана ясно, че случаите, при които средствата на ЕС могат да бъдат спрени, включват застрашаване на независимостта на съдебната власт. Това предизвика критиките на Унгария и Полша.

“Въпросът е дали Полша ще бъде обект на политическо и институционално поробване,” заяви в понеделник полският министър на правосъдието Збигнев Зобро.

Въздействието на втората вълна на пандемията принуди Европейската комисия да намали прогнозата си за растеж за следващата година.

“Отново сме в криза“, каза високопоставен служител на ЕС, коментирайки очакваното вето на Будапеща и Варшава.

Комисарят по бюджета Йоханес Хан изрази разочарованието си от резултата от срещата на посланиците от общността. Той призова държавите-членки да “поемат политическа отговорност“ и да предприемат необходимите стъпки за приемане на бюджетния пакет.

“Тук не става въпрос за идеологии, а за помощ за нашите граждани в най-тежката криза след Втората световна война”, каза той.

Остава да видим как ветото на тези две държави би могло да бъде преодоляно, като се има предвид, че Съветът вече е одобрил механизма за правовата държава.

Комисията счита, че задачата на германското председателство е да намери изход от това противопоставяне, но може да се наложи намесата на лидерите на ЕС, които се събират онлайн в четвъртък, за да обсъдят Брекзит, разрастването на пандемията и усилията за борба срещу вируса.

Междувременно германското председателство и преговарящите от Европарламента обсъждат подробностите за Механизма за възстановяване и устойчивост в размер на 672 милиарда евро. Механизмът е основният стълб на фонда за възстановяване и ключова част от преговорите за бюджета на ЕС.