Зоран Заев подава оставка

Премиерът Зоран Заев каза в неделя, че подава оставка след слабите резултати на партията му на общинските избори, но не предостави подробности за графика. [EPA-EFE / GEORGI LICOVSKI]

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев каза в неделя, че ще се оттегли заради лошия резултат на партията му на общинските избори, но не предостави подробности за графика.

„Поемам отговорността за резултатите от тези избори. Подавам оставка като министър-председател“, каза Заев по време на пресконференция, но даде малко подробности или график за това кога ще подаде оставка, стъпка, която трябва да бъде официално одобрена от парламента.

Кандидатите, подкрепени от основната опозиционна партия, дясноцентристката ВМРО-ДПМНЕ, ще спечелят поне половината от 80-те общини в страната, а управляващите социалдемократи ще спечелят по-малко от 20.

На втория тур на местните избори се избираха 45 общински ръководители и кметове. На първия тур ВМРО-ДПМНЕ, най-голямата опозиционна партия, спечели 22 града.

Социалдемократическият алианс на Македония (СДСМ) на Заев спечели девет, Албанският демократичен съюз за интеграция (ДУИ) спечели в три града.

Основното бойно поле между лявото и дясното бе столицата Скопие, която представлява почти една трета от 2-милионното население на Северна Македония.

Напускащият лявоцентристки кмет Петре Шилегов ще бъде сменен  от независимия кандидат Данела Арсовска, която бе подкрепена от дясноцентристката партия ВМРО-ДПМНЕ. Арсовска води с 37,2%, а  Шилегов е с 35,1%.

Данела Арсовска отрече твърденията, че крие, че е българска гражданка, въпреки разпространената от СДСМ снимка на предполагаема нейна лична карта, издадена от властите на България. СДСМ разпространи снимка на българска лична карта на името на Данела Арсовска. На нея се вижда, че документът е издаден през 2017 г., веднага след кървавите събития в македонския парламент.

Заев беше избран през 2017 г. след 10 години управление на дясното крило, водено от Никола Груевски, чието правителство беше разклатено от огромен скандал за подслушване, разкрит от самия Заев.

През 2018 г. Заев сключи предизвикателно споразумение за промяна на името с Атина, което беше предварително условие за проправяне на пътя за потенциално членство в НАТО и ЕС.

После обаче България наложи вето на започването на преговорите заради спорове за произхода на езика и някои исторически събития.