Захариева: Ако си затваряме очите за Македония, вършим работа на Москва

"Не можеш да искаш да си в ЕС, а в същото време да честваш Тито, един от най-мрачните диктатори", коментира Захариева. На снимката - паметник на Тито пред училище в Скопие, кръстено на него. [GEORGI LICOVSKI/EPA-EFE]

Ако продължаваме да си затваряме очите за това, че идеологията на Скопие продължава да бъде основана и да се развива по начина, по който е била замислена от Тито и Сталин, по-скоро вършим работа на Москва.

Така коментира външният министър Екатерина Захариева в неделя (15 ноември) твърденията, че ако България блокира преговорите на Република Северна Македония за членство в Европейския съюз, то обслужва интересите на Русия и Китай. По думите на Захариева България не се държи назидателно с РС Македония.

България винаги е била приятелски настроена към Северна Македония, във всички трудни моменти досега сме подавали ръка въпреки поддържането на езика на омразата, отбеляза Захариева в интервю за bTV.

“Само че почти 30 години след промените не можеш да искаш да си в ЕС, да искаш да демократизираш обществото и държавата си, а в същото време да честваш Тито, един от най-мрачните диктатори”, коментира Захариева по адрес на кмета на Скопие Петре Шилегов, който организира честване на югославския диктатор преди ден.

“Ще продължаваме да подаваме ръка, но подкрепата ни за членство не е нещо безусловно. Изненадата съм, че едва сега осъзнават какво сме им говорили толкова години. А дори не съм сигурна, че и сега осъзнават”, каза още външният министър.

И за пореден път посочи, че София казва “не” на започване на преговорите, а не за членство на Северна Македония в ЕС. “Подкрепяли сме, винаги сме били ориентирани към подкрепа на страните от Западните Балкани. Но те нямат готовност да започнат преговорите”, обясни Захариева.

По думите й е малко вероятно това “не” да се промени до вторник, когато е срещата на външните министри на ЕС и вероятно ще бъде взето решението за преговорите.

Според нея от договора за добросъседство между София и Скопие се изпълняват само разпоредбите за подкрепата на България към РС Македония.

“Цялата им държавна политика е базирана на омраза към България и нейния народ. Няма как на този етап да кажем “да”, заключи първият дипломат на София.

“Никой не им оспорва правото да се самоопределят и да наричат езика си както искат. Много пъти сме им го казвали, добре е да ни чуят. Но ние не сме съгласни това право на самоопределяне да бъде основано на омраза, кражба на история и отричане на България и българското. Както са тръгнали ще започнат да отричат и съществуването на българска нация”, допълни министърът.

Заев: Македонският народ никога не би наложил вето на българския

“Трябва да продължим напред. Положителните решения водят до приятелство, а отрицателните до горчивина. Никой няма право да разделя двата народа”. Това каза македонският премиер Зоран Заев в Струмица, цитиран от БГНЕС. “Надявам се приятелска България да запази Договора за приятелство. Ако не са доволни от изпълнението на Договора, те могат 130 пъти да кажат “не” при 34 преговорни глави за присъединяване към ЕС”, коментира той интервюто на Захариева.

Според Заев властите имат готовност да извършат промените в учебниците за историческите личности, за които Смесената българо-македонска комисия е постигнала съгласие.

“Двата народа имат обща история и минало. От там са се появили българският и македонски народи. От южнославянската група на езици произлизат македонският и българският. Как е възможно от общото да бъде само българско или македонско. Тук трябва да търсим решения. Политиците взимат решения. Ако те са положителни, ще бъдат изписани със златни букви, ако са отрицателни – горчивина”, заяви Заев и призова за мъдрост.

“Македонският народ никога не би наложил блокада или вето на българския. Сигурен съм, че и българският не иска да наложи вето на македонския”, каза Заев. Според него много близо сме до постигането и на решение за Гоце Делчев.