Защо Европейският парламент отхвърли Силви Гулар

Силви Гулар по време на изслушването.

Комисиите на Европарламента отхвърлиха кандидатурата на Франция Силви Гулар за еврокомисар поради етични съображения. Това е знак, че на германските консерватори е трудно да се доверят на френския президент Еманюел Макрон.

Гулар, на която беше предложено да се присъедини към екипа на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен и да поеме вътрешния пазар и отбранителния портфейл, беше отхвърлена от Европейския парламент в четвъртък (10 октомври).

След три часа изслушване, 50 страници писмени отговори на въпроси на евродепутатите, както и допълнителни 90 минути обяснения на тези отговори, не бяха достатъчни, за да убедят трите парламентарни комисии, на които бе поверено да гласуват.

89 евродепутати от три различни парламентарни комисии – промишленост, единен пазар и култура – гласуваха срещу френския кандидат. Само 29 гласуваха „за“, а от тях едва 12 евродепутати, които не са част от групата на Гулар “Обнови Европа”. Това бе един истински шамар за Франция.

За първи път в историята на ЕС кандидатът на голяма държава е отхвърлен (през 2004 г. Силвио Берлускони оттегли кандидатурата на Роко Бутилионе преди тя да бъде гласувана), за първи път френски кандидат е изпратен обратно у дома.

„Считаме това за отмъщение на Европейския парламент срещу Европейския съвет. Но е жалко, защото тя беше отличен кандидат“, каза Себастиен Майар, директор на Института Notre Europe в Париж.

Европейска комисия без мнозинство

С това отхвърляне депутатите отслабиха позициите на Урсула фон дер Лайен.

Тя бе утвърдена от Европарламента с през юни с много малко мнозинство, само с девет гласа повече от необходимия минимум. Сега дори това тънко мнозинство изглежда несигурно.

Депутатите от групата на Фон дер Лайен, консерваторите от Европейската народна партия (ЕНП), гласуваха срещу кандидата, който тя предложи. Макрон предложи три кандидата от Франция, Фон дер лайен избра Гулар.

Консервативните евродепутати бяха тези, които критикуваха Гулар по етични въпроси, въпреки че обикновено не се занимават с подобни теми.

В Европейския парламент припомнят, че „всички групи са приели много зле факта, че държавните ръководители и особено Еманюел Макрон отхвърлиха системата на шпиценкандатите, но преди всичко Манфред Вебер е този, който иска да си отмъсти“.

Основните лидери на групата на социалистите и демократите (S&D) бяха сключили споразумение в подкрепа на Гулар, което в крайна сметка не спазиха.

Анти-макронски настроения

Лидерът на ЕНП Манфред Вебер, който спечели Европейските избори като шпиценкандидат, не успя да получи поста председател на Комисията. Той трябваше да бъде този, който да създаде екип от комисари. Това е нещо, което всички евродепутати от Германия, включително зелените, подкрепяха.

Консерваторите проявиха най-много враждебност, дори агресивност към френския кандидат, въпреки че по идеологически въпроси групата е много близка до Гулар.

ЕНП излъчи в Туитър, и след това изтри съобщение, което беше за вътрешно ползване, което гласи: “Ще убием Гулар при гласуването“. Комуникационният гаф илюстрира колко тежка е била битката на Гулар с групата на ЕНП.

Френското правителство заяви, че техният кандидат е станал жертва на „политическа игра, която засяга Европейската комисия като цяло“, опитвайки се да омаловажи факта, че недоверието идва от всички политически партии. Зелените, радикалната левица и групата на социалистите и демократите са също толкова отговорни за тази ситуация, след като нападнаха френския кандидат по етични причини, които от гледна точка на Франция са чисто политически.

Френските депутати от Френската социалистическа партия (PS) и центристите от Les Republicains (LR), както и членовете на ЕП от крайно лявата la France Insoumise, също участваха в отхвърлянето на Гулар, което може да усложни бъдещите отношения между Комисията и Парламента.

Въпросът, който остава е: Коя ще бъде новата френска номинация? Портфейлът е много голям и е пригоден за опитен кандидат.

Други потенциални кандидати, като Флоранс Парли или Натали Лоазо, вероятно не биха били третирани по-добре от Парламента, който явно изпитва силно недоверие към Франция чрез своите германски представители.

„Намаляването на размера на портфейла стана неизбежен днес“, увериха евродепутати. Въпреки това френското правителство веднага заяви, че е изключено ресорът да бъде променен. Играта далеч не е приключила.