За да спаси болниците от колапс, Брюксел ще финансира трансфер на пациенти през границите

Председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен и председателят на Съвета Шарл Мишел след онлайн срещата на върха. [Council Newsroom]

Европейският съюз ще финансира преместването на пациенти през границите в рамките блока, за да предотврати претоварването на болниците. Причината е резкият скок на инфекциите и хоспитализациите.

След видеоконференцията на лидерите на ЕС за обсъждане на здравната криза в четвъртък, председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен заяви, че институцията е предоставила 220 милиона евро за преместване на пациенти с COVID-19 през границите.

“Разпространението на вируса ще затрудни работата на нашите здравни системи, ако не предприемем спешни действия“, каза тя.

През пролетта Франция премести пациенти за лечение в Германия, която беше по-малко засегната от първата вълна на пандемията. В сряда френският президент Еманюел Макрон заяви, че преместването на пациенти през границите вече не е решение, тъй като във всички страни здравните системи ще бъдат претоварени, защото се сблъскват със същото предизвикателство.

На срещата лидерите се споразумяха да координират по-добре усилията за борба с вируса, тъй като инфекциите в Европа вече надхвърлят 10 милиона, което прави континента епицентър на пандемията.

Страните от общността искат да избегнат разделенията, които се случиха в началото на пандемията, когато всички се съревноваваха помежду си за закупуване на оскъдно медицинско оборудване.

Фон дер Лайен каза още, че ЕС ще пусне платформа, която да обединява специалистите от общността. Тя подчерта, че страните членки са тези, които са поискали това, за да споделят най-добрите практики и да обменят научни знания на най-високо ниво.

За по-добро проследяване на инфекциите, председателката на Комисията заяви, че Брюксел ще работи за бързото въвеждане в употреба на ниво ЕС на антигенни тестове, които позволяват по-бързи резултати от стандартните молекулярни комплекти PCR (полимеразна верижна реакция).

Комисията също удвоява  усилията си за разработване на потенциални ваксини срещу коронавируса. “ЕС води преговори с четири компании и вече е подписал сделки за доставка с други три“, каза Фон дер Лайен.

Вече са осигурени потенциални ваксини, които се разработват от AstraZeneca, Sanofi и Johnson & Johnson. В момента се водят преговори с Moderna, CureVac и партньорство с Pfizer и BionTech. Ройтерс съобщи през септември, че Брюксел е в преговори и с Novavax.

Председателката на Комисията увери, че след като ваксините бъдат достъпни, всички държави-членки ще ги получат едновременно, в зависимост от размера на тяхното население.

Фон дер Лайен каза също, че Комисията е създала европейски портал за оперативна съвместимост на приложенията за проследяване в ЕС. 22 държави имаха приложения за проследяване и три вече бяха свързани, докато 19 се очакваше да се присъединят през ноември. Тя уточни, че 50 милиона европейци са изтеглили такива приложения, но това не е достатъчно.

“Имаме нужда от общо покритие в целия Съюз“, каза Фон дер Лайен и допълни, че Еврокомисята ще пусне пилотен проект за формуляр за локация на пътници през ноември.

Председателят на Европейския Съвет Шарл Мишел заяви, че лидерите на ЕС се ангажират със справедливо разпределение на ваксините, след като бъдат налични.

Мишел каза, че плановете за ваксинация на национално ниво са от решаващо значение, за да се гарантира, че първите ограничени дози ваксини могат да бъдат разпределени бързо сред най-нуждаещите се.

Много държави обаче все още не са направили своите планове.

Мишел също подчерта необходимостта от приемането на гласувания през юли спасителен план, за да се ограничат икономическите и социалните щети.