За мача с Унгария кметът на Мюнхен иска да освети стадиона със знамето на ЛБГТ

Алианц Арена в Мюнхен, Германия, 18 юни 2021 г. [EPA-EFE / HUGO DELGADO]

Градските власти в Мюнхен планират да осветят стадиона Алианц Арена в цветовете на дъгата за мача от Евро 2020 между Германия и Унгария в сряда (23 юни). Така те ще се противопоставят на изявление на унгарското крайнодясно правителство на Виктор Орбан.

Кметът на германския град Дитер Райтер планира да поиска от управляващия орган на европейския футбол УЕФА разрешение да освети емблематичния стадион в цветовете на дъгата, за да „покажем солидарност с ЛГБТИ (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални) общността в Унгария“.

Правителството на Орбан миналата седмица прие закон, който забранява „популяризирането“ на хомосексуалността сред непълнолетни. Мярката забранява и всички образователни програми или материали, в които се споменава хомосексуалността.

Европейският съюз е „много загрижен“ и проучва правните основания на новия унгарски закон, заяви в сряда председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според дъщерното дружество AFP SID, което е собственик на Алианц Арена, служители от градската управа на Мюнхен вече са водили преговори с УЕФА.

Въпреки това се казва, че ръководният орган на европейския футбол има тесни връзки с Орбан и в Будапеща се играят четири мача от Евро 2020.

Алианц Арена – стадионът на германския шампион Байерн Мюнхен, има полупрозрачно покритие, което позволява да бъде осветен в различни цветове. Цветовете на дъгата грейнаха там през 2016 г. за Деня на Кристофър (фестивал на хора с различна сексуална ориентация).

Напрежението преди мача от група F в сряда между Германия и Унгария е голямо, защото домакините все още се нуждаят от победа, за да са сигурни, че ще стигнат до осминафиналите, въпреки че в събота разгромиха Португалия с 4-2, също в Мюнхен.

Извън терена има опасения за сигурността в града. Няколко членове от унгарската неонацистка група „Карпатска бригада“ бяха на трибуните за откриването на два мача на Унгария от Евро 2020 и има опасения, че някои от тях ще бъдат в Мюнхен.

Очаква се около 1000 полицейски служители да дежурят за мача в сряда, на който само 14 000 фенове ще могат да присъстват заради германските правила за ограничаване на пандемията.