За разлика от България Румъния иска засилено присъствие на НАТО и САЩ на своя територия

Румъния ще продължи действията си за увеличаване на войските на НАТО и САЩ на нейна територия, каза президентът Клаус Йоханис в сряда.  [EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL]

Румъния ще продължи действията си за увеличаване на войските на НАТО и САЩ на нейна територия, заяви президентът Клаус Йоханис в сряда. Той посочи, че това ще спомогне за подобряване на националната сигурност.

Върховният съвет за отбрана на Румъния обсъди и одобри план за действие за завършване на съществуващите си планове в синхрон с НАТО за подготовка на страната за всеки сценарий на развитие на сегашната ситуация в разширения Черноморски регион и източния фланг на военния алианс, каза президентът Йоханис.

След заседанието на Съвета по отбрана, държавният глава отбеляза, че сегашната криза, създадена от Русия, „не е само за Украйна, не е за регионална сигурност в Черно море, дори не е само за европейска сигурност, а за сигурността на цялото евроатлантическо пространство“.

Напрежението и струпването на руски военни сили близо до границите на Украйна и в района на Черно море засягат както международната сигурност, така и стабилността, каза Йоханис.

Затова Съветът анализира сложната ситуация в региона, включително сътрудничеството и координацията със съюзниците както в структурите на НАТО, така и в тези на ЕС.

„Искам отново да подчертая, че всички предприети досега мерки от НАТО за засилване на военното присъствие на източния му фланг представляват чисто отбранителен отговор на нарасналите рискове, заплахи и предизвикателства пред сигурността в региона“, обясни  Йоханис.

Президентът повтори, че Румъния е готова да приеме повече войски на НАТО. Наскоро и Франция, и САЩ обявиха планове за изпращане на войски в Румъния, а Йоханис обяви преговори за това как тези планове ще бъдат приложени.

Правителството и ресорните институции ще изготвят план за справяне с потенциалното увеличение на миграцията и негативните икономически и финансови последици от евентуален конфликт в Украйна.

„Има повече от 600 километра граница между Румъния и Украйна и трябва да сме сигурни, че сме подготвени за всеки възможен сценарий“, каза Йоханис.

България е на противоположна позиция. Под предлог, че България няма да е „консуматор на сигурност“, страната ни де факто отказа допълнително присъствие на сили на НАТО на своя територия във връзка с кризата около Украйна и пожела да се ангажира с решаването й по дипломатически път.

Позицията на българското правителството е ясна – ние ще сме конструктивен съюзник в НАТО и член на ЕС. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на извънредното заседание на парламента в сряда, 26 януари, заради кризата в Украйна.

„Първата и най-важна позиция е  да работим за  намаляване  на напрежението с всички дипломатически средства. Деескалацията ни е приоритет, защото ескалацията е реална. Нашата стратегия за пръв път има идеята да не сме консуматори на сигурност, а да сме партньори“, заяви Петков.