Здравните министри от ЕС настояват за единни критерии за ковид сертификатите

Ваксинация в медицински център в Безие, Франция, 19 март 2021 г. [EPA-EFE/Guillaume Horcajuelo]

Словенецът Янез Поклукар заяви, че на неофициалната среща на здравните министри на ЕС в Бърдо във вторник са поискани единни критерии за прилагане на здравните сертификати. Европейският комисар по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес също призова за координация.

„Европейската агенция по лекарствата е предоставила общи общи препоръки и местните експерти трябва да коригират решенията на национално ниво въз основа на тези препоръки.“, обясни словенският здравен министър.

Сегашните различни правила за резултатите от ваксинация, сертификатите и протоколите в ЕС остават предизвикателство за гражданите, пътуващите и властите.

Поклукар добави, че изискванията на Европейския парламент се спазват, като всяка държава-членка коригира използването на сертификатите за ковид в съответствие с неговите препоръки.

Кириакидес каза, че сертификатите се използват от 1 юли. „Държавите-членки се съгласиха с това“, каза тя и отбеляза, че е координацията и съвместните действия на държавите от блока са от изключителна важност.

Еврокомисарят добави, че е призовала министрите да не забравят останалия свят по отношение на ваксинацията и да изпълнят своите глобални ангажименти. „Докато останалият свят не бъде ваксиниран, ние не сме в безопасност.“

Поклукар каза още, че пандемията е разкрила уязвимостта на здравните системи, така че министрите се съгласиха, че трябва да се предприемат действия сега и да се засили сътрудничеството между държавите-членки, особено при доставката на лекарства.

Той добави, че министрите са подкрепили предложенията на словенското председателство на ЕС за необходимостта от засилено сътрудничество, увеличаване на финансовите инвестиции в здравеопазването и подкрепа за иновативни решения за устойчиви здравни системи.

Най-голяма подкрепа получиха предложенията за по-доброто усвояване на средства от ЕС за инвестиции в здравеопазването и признаване на най-добрите практики, които биха могли да бъдат въведени в други държави-членки, каза Поклукар.