Здравният министър предлага локдаун от петък

По-рано през деня премиерът Борисов събра НОЩ и шефове на големите болници. [МС]

След като седмици наред премиерът Бойко Борисов отказва да отвори дума за затваряне, в понеделник здравният министър Костадин Ангелов обяви, че вече е време за локдаун. Предложението му е това да се случи от петък, 27 ноември. Преди това мерките трябва да бъдат обсъдени от Министерския съвет.

Според здравния министър следните мерки ще скъсат веригата на заразата:

  • Удължаване на срока на извънредната епидемична обстановка до края на март 2021 г.
  • Преустановяване на присъственото обучение във всички университети, училища, детски градини и ясли.
  • Спиране на всякакви колективни събития, колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества.
  • Удължаване на забраната за посещения на барове, дискотеки, клубове.
  • Заведенията за хранене ще работят само за доставки по домовете.
  • Затварят всички нехранителни магазини, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги.
  • Спиране на вътрешните и външните екскурзии.

“Дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди сънародници”, каза Ангелов. И допълни, че само живите и здравите могат да вдигнат държавата от кризата.

“Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи”, смята той.

Научните данни сочат, че тези мерки биха дали резултат най-рано след 8 дни. Реално очакваме резултат до 2 седмици – 21 дни, обясни министърът.

Той посочи, че очаква всички министри да подкрепят мерките, тъй като от тях имат нужда и здравната система, и обществото.

“Готов съм да поема всякаква отговорност и риск. Не искам и не мога да приема, че има по-висша ценност от живота. Не можем да си позволим да губим живота на млади хора, на възрастни, на лекари, на учители. Всеки живот има значение. Сега е време, докато спазваме дистанция, да се държим един за друг. Много лекари са болни, техните близки са болни, много колеги починаха, изпълнявайки своя дълг. Аз няма да бъда министърът, който ще предаде усилията им в името на живота на пациентите. Разумът и сърцето ми казват, че е нужно да предприемем нови мерки, които да скъсат веригата на заразата”, обясни здравният министър.

Попитан какво се е променило, че вече животът е по-важен от икономиката, Ангелов отговори, че са се променили числата. Заболяваемостта в България е 666.5 на 100 000 души към момента, като по този показател се намираме на 11-о място в ЕС/ЕИП, обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В три области случаите надхвърлят 1000 на 100 000 души – София, Габрово и Кюстендил.

В болница са 5950 души, 408 пациенти са в реанимация. Над 2000 са активните случаи сред медицинския персонал, обяви шефът на “Пирогов” проф. Асен Балтов. България е трета в ЕС/ЕИП по смъртност за изминалите 14 дни след Белгия и Чехия, показват данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

“С нито една мярка не трябва да прекалява, нужен е баланс. За да бъдат увеличени доходите и пенсиите, за да помагаме на бизнеса, дори за закупуването на ваксините или за подкрепата на болничните заведения – за всичко това трябва да имаме работеща икономика. Обсъждаме актуалната обстановка със здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб. Всеки доклад на лекарите се анализира внимателно”, написа във Фейсбук Борисов преди брифинга на Ангелов.

Бизнесът: Затварянето трябва да върви с компенсации 

Българският бизнес разбира необходимостта от предприемане на ограничителни мерки, насочени към запазване на живота и здравето на хората. За разлика от другите европейски държави, които наложиха сходни ограничения през последните седмици, обръщаме внимание, че заедно с ограничителните мерки бяха представени и мащабни икономически мерки, за периода на т. нар. локдаун. Това се казва в позиция на Българската стопанска камара, разпространена след пресконференцията на здравния министър.

БСК дава за пример Австрия, където компаниите, засегнати от затварянето, могат да кандидатстват за до 80% от оборота им за същия период на предходната година. Подобна мярка е договорена и в Дания, където малките и средни предприятия, чийто оборот е спаднал с 30% като последица от Ковид-19, могат да получат компенсация до 90% от оборота си, а големите – до 70%. Компании, които са били принудени да затворят заради Ковид-19 – в т.ч. нощни клубове, организатори на събития и др., които са де факто затворени, могат да кандидатстват за компенсации в размер на 100% от загубения си оборот. В Унгария държавата ще възстанови 80% от стойността на резервациите в туристическия сектор, направени в рамките на 1 месец преди 8 ноември т.г.

“Разбирайки, че нашите възможности са ограничени, настояваме за обособяване на Национална програма за подпомагане на българския бизнес, засегнат от ограничителните мерки, предоставяща възможност за бързо получаване на компенсации за сметка на държавата. Една от мерките, които следва да бъдат обхвати от Националната програма, би могла да бъде подкрепа за непокрити фиксирани разходи на дружествата.

БСК пише още, че 8 месеца след избухване на пандемията и обявяване на извънредно положение в България, все още голяма част от безвъзмездните средства не са достигнали до бизнеса, тъй като средствата се разходват чрез оперативните програми, което е придружено с редица административни процедури. “Най-важното на подкрепата в настоящата криза е не толкова нейният размер, колкото навременното й предоставяне”, се казва в позицията.