Здравният министър се ваксинира първи срещу COVID-19

Първата ваксина в България бе поставена на здравния министър Костадин Ангелов. [Илияна Кирилова/"Сега"]

Здравният министър Костадин Ангелов стана първият ваксиниран срещу COVID-19 в България. Ваксината му бе поставена в 10 ч в неделя, 27 декември в болница “Света Анна” (Окръжна болница). След Ангелов се имунизира представител на Българската православна църква – епископ Тихон.

После дойде редът на д-р Рада Прокопова, началник на Отделението по кардиология към Клиниката по вътрешни болести на  УМБАЛ “Света Анна”, която в момента ръководи COVID-отделенията в болницата, и на Ани Кирова, медицинска сестра в КАИЛ.

“Дойде спасението, което очакваме. Скоро ще започнем да надделяваме на COVID-19. Нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя. От днес България заедно с почти всички европейски държави, се изправяме в съвместна битка срещу коронавируса. Вярваме, че в тази съвместна битка ще победим тази пандемия. Всички усилия на учени бяха обединени, за да можем днес да стартираме тази имунизация”, каза Ангелов.

снимка-20 [Цветелина Белутова/"Дневник"]

Той коментира и критиките от събота, когато се видя, че ваксините се превозват в бусчета с лого на кренвирши, а в Пловдив ги заключиха в стар съветски хладилник, защото той бил единственият с дръжка, на която може да се сложи катинар.

“Търсенето на акцент в тази посока не е приемливо. България не е единствената държава, където транспортирането става с частни логистични компании. Ние поехме ангажимент, че ваксината ще стигне до всички РЗИ-та в България, трябваше да намерим начин това да се случи. Затова се обърнахме към тази логистична компания, която да осигури нужния температурен режим с термограф”, каза министърът. И даде за пример как в САЩ ваксината се превозва в камиони на компания, занимаваща се с търговия на риба тон, а в Канада – на фирма, разнасяща сладолед.

Минута след като министърът бе ваксиниран, кампанията започна и във Военномедицинската академия (ВМА), чийто шеф генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски ръководи и националния оперативен щаб срещу пандемията. След като ваксината бе поставена на Мутафчийски, се имунизира и проф. Никола Владов, проф. Крум Кацаров, проф. Илия Салтиров и др.

“Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакони. То ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година. То ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки. Ние сме длъжни и имаме необходимост да върнем целувката и прегръдката с нашите деца”, каза Мутафчийски.

Венцислав Мутафчийски [ВМА]

“Ние вярваме в науката. Ние сме хора, които цял живот се занимават с наука и практическа медицина, ние се стараем винаги да сме информирани. Да се осланяме на науката. Неслучайно ВМА е лечебното заведение, в което се внедряват всички иновации в световната медицина. И сме убедени, че трябва всеки един да се ваксинира, за да може да се спре тази агония. Сами виждате – колкото по-дълго време даваме възможност на този вирус да заразява хора, ние му даваме възможност той да мутира и да ни изненадва. Това ни задължава да бъдем бързи и отговорни”, каза още той.

Ваксинира се и директорът на УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” проф. д-р Асен Балтов. “Изключително много вярвам на науката. Вярвам, че тази ваксина ще ни помогне да живеем свободно. Надявам се, че и други хора ще последват нашия пример. Поставих си ваксина, независимо, че съм прекарал COVID-19, защото преболедуването не създава траен имунитет. За три дни 110 души в “Пирогов” ще се ваксинират”, обясни Балтов. Той допълни, че над 1000 служители в болницата вече са се записали за ваксинация.

Кампанията по ваксинирането с продукта на Pfizer и BioNTech започна също и в Пловдив и Бургас.

Интересното е, че в други държави от Европа символичната първа ваксина бе поставена на възрастни хора, докато в България бяха предпочетени медицински лица, пише “Сега”. Във Великобритания бе избрана Маргарет Кийнън, която през следващата седмица ще навърши 91 г. Тя бе и първият човек в Европа, получил ваксината на “Пфайзер”/”Бионтех”, извън хората, които бяха подложени на клиничните изпитания.

В Германия вчера първата доза получи 101-годишната Едит Квойцала, като тя бе последвана от други живеещи и работещи в старчески дом в провинция Саксония-Анхалт.

В САЩ пионерът при ваксинираните бе медицинската сестра Сандра Линдзи – още на 14 декември. В Италия днес също медицинска сестра – от института за инфекциозни болести “Спаланцани” в Рим, трябва да бъде първият ваксиниран в страната.

На Балканите обаче политиците масово решиха да дадат пример и те да бъдат първите ваксинирани. В Сърбия премиерът Ана Бърнабич първа бе имунизирана с доза от “Пфайзер”/”Бионтех”,  въпреки че президентът Александър Вучич бе изразил желание той да поведе списъка с ваксинирани. В крайна сметка той предпочете да пробва китайската ваксина. “Съгласихме се, че двамата ще се имунизираме с препарати на различни компании”, обясни Бърнабич.

В Гърция днес президентът Екатерини Сакеларопулу, премиерът Константинос Мицотакис и бившият премиер Алексис Ципрас ще бъдат сред първите, на които ще бъде поставена ваксина. Ще ги последват председателят на парламента Константинос Тасулас, началникът на Генералния щаб на армията Константинос Флорос и представители на Гръцката православна църква. Все пак първият кръг на ваксинирането там ще обхване най-вече здравните служители и възрастните хора, живеещи в старчески домове.

И в Чехия имунизацията срещу COVID-19 започва от днес. Пръв на нея ще се подложи премиерът Андрей Бабиш, като Прага и Бърно ще бъдат градовете, в които ще бъдат разпределени засега първите 9750 дози.

Пръв в Словакия вчера се имунизира Владимир Кърчмери, лекар и експерт по заразни болести.

В Испания кампанията започна днес, като път бе даден на 96-годишната Арасели Росарио Идалго Санчес от дом за възрастни хора.

В Израел още на 19 декември премиерът Бенямин Нетаняху реши да стане първият, който си поставя ваксина в страната, за да даде пример и насърчи сънародниците си да го последват.

Премиерът Бойко Борисов наскоро обясни, че в момента няма как да се ваксинира, тъй като има много антитела и трябва да мине време, откакто е преболедувал вируса. Президентът Румен Радев не отговаря дали ще се ваксинира. Неговият коментар е, че ще реши, когато му дойде редът.