Зелената сделка, системата за етикетиране на храни и култивираното месо

Aгро бюлетин на EURACTIV по темите на селското стопанство и хранителната индустрия в ЕС

Добре дошли в първото издание на агро-бюлетина на EURACTIV, посветен на темите на селското стопанство и хранителната промишленост в ЕС. 

В Европейския парламент се проведе първото обсъждане по водещата екологична политика на Комисията: „Новата зелена сделка“, което призова въвеждане на задължителни цели за намаляване на опасните пестициди и хранителните отпадъци. Въпреки че не е обвързваща, резолюцията, гласувана в сряда в Страсбург, представя поглед върху основните въпроси в дебата през следващите месеци. Прочетете повече тук.

Новини от седмицата

 • Противоречия около системата „Нутрискор“

Група евродепутати се изказаха срещу „фалшивата новинарска кампания“, водена от италианския селскостопански и хранителен сектор за системата за етикиране на храните, известна като Нутрискор*. Евродепутатите искат етикирането с обозначената хранителната стойност да бъде задължително на ниво ЕС и да бъде включено в стратегията „От фермата до трапезата“. Прочетете повече от Джерардо Фортуна.

* система за етикиране на хранителни продукти, според която хранителната стойност се изобразява като цветен код

 • Нов законопроект за селското стопанство във Великобритания

Правителството на Обединеното кралство представи ново законодателство, което гарантира, че субсидиите за земеделие ще продължат да се изплащат на британските фермери през 2020 г. Прочетете повече на английски тук.

 • Може ли Германия да наложи данък върху месото?

Земеделският министър от консерваторите от Долна Саксония Барбара Оте-Кинаст (Християндемократически съюз) отново повдигна въпроса за въвеждането на данък върху месото, което е инициатива, за която активистите за защита на животните настояват от години. Прочетете повече на английски тук.

 • Култивираното месо може да излезе на европейския пазар „още през 2022г.“

След като противоречивият документален филм “Apocalypse Cow“ (бел. ред. игра на думи с името на филма „Апокалипсис сега“) на британския еколог Джордж Монбио наскоро направи предположение, че можем да станем свидетели на края на цялото селско стопанство, EURACTIV проучи темата, за да ви запознае със същността на култивираното месо и докъде е стигнал процесът на развитието му.

 • ЕС ще забрани неоникотиноидния пестицид тиаклоприд

Европейската комисия реши в понеделник (13 януари) да не подновява одобрението на неоникотиноидния пестицид, наречен тиаклоприд, следвайки научното мнение на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), че веществото представлява представлява риск за здравето на човека или околната среда. Прочетете повече на английски от Наташа Фут.

 • Комисарят по търговията Хоган в САЩ за обсъждане на търговията със селскостопански и хранителни продукти

Във вторник еврокомисарят по търговията Фил Хоган започна своето четиридневно посещение в САЩ с цел да попречи на администрацията на Тръмп да наложи наказателни тарифи на селскостопанските продукти на ЕС. Износът на хранителни стоки към САЩ обаче в действителност нараства като страничен резултат от обявяване на тарифите.

Цитат на седмицата

„Европейската зелена сделка ще ускори и подкрепи прехода във всички сектори. Селското стопанство, хранителнo-вкусовата промишленост и горското стопанство ще играят решаваща роля за осъществяването на този преход. “

Комисарят на ЕС по земеделието Януш Войчеховски в обръщение до Комитета по селско стопанство в хърватския парламент

Агро новини от цяла Европа

ФРАНЦИЯ

Въпреки смелите цели на Франция да намали употребата на пестициди с 50% до 2025г., през 2018г. страната е отбелязала голямо увеличение на продажбите на продукти за растителна защита. Прочетете повече от Cécile Barbière от EURACTIV.fr

ГЕРМАНИЯ

Този уикенд Берлин ще бъде домакин както на Международната зелена седмица, така и на голям протест в сферата на селското стопанство, известен като „Wir haben es satt“ („Писна ни“). Демонстрацията се подхранва от недоволството от правителствените политики и селскостопанския сектор. (Sarah Lawton | EURACTIV.de)

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Едуин Пуутс е назначен за министър на земеделието на Северна Ирландия в Министерството на земеделието, околната среда и селските райони (DAERA). Ролята му в сектора вероятно ще бъде подложена на засилен контрол, заради несигурността на земеделските стопани във връзка със субсидиите и търговията след Брекзит. (Natasha Foote | EURACTIV.com)

ИТАЛИЯ

Италианският регион Пулия не успя да спази крайния срок за изразходване на европейския фонд за развитие на селските райони за програмния период 2014-2020. Земеделските производители от района на „токчето“ от италианския ботуш, известен със своето вино, зехтин и твърда пшеница, могат да загубят до 142 милиона евро субсидии от Общата селскостопанска политика (ОСП), поради забавяне в планирането и бюрокрацията. (Gerardo Fortuna | EURACTIV.com)

ИСПАНИЯ

Ниските изкупни цени, дадени на испанските производители, продължават да са предмет на недоволство и затруднения за фермерите в страната. Производителите на зехтин са особено засегнати и въпреки че Брюксел е отворил три търга за частно съхранение, мерките все още не са довели до подобряване на ситуацията. (EuroEFE.EURACTIV.es)

ГЪРЦИЯ

Гръцките винопроизводители са разтревожени от възможността за американски тарифи върху виното от ЕС. В изявление те посочиха, че подобен сценарий ще бъде катастрофален за гръцкото вино, тъй като износът за американския пазар е от решаващо значение през последните 5 години. През 2017г. стойността на износа на гръцко вино възлиза на 12,4 милиона евро (49% повече от 2012 г.), а обемът на продажбите за същия период е нараснал с 15%. (Sarantis Michalopoulos | EURACTIV.com)

ПОЛША

Според данните на Общата ветеринарна инспекция, публикувани тази седмица, през последните три седмици на 2019 г. в Полша е имало над 200 случая на африканска чума по свинете. Общият брой на случаите на чума по свинете се е увеличил през 2019 г. в сравнение с 2018 г. (Łukasz Gadzała | EURACTIV.pl)

БЪЛГАРИЯ

Българската хранителна промишленост предупреждава за поскъпване на всички хранителни продукти през 2020г., поради въвеждането на нови такси в транспортния сектор. Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите обяви, че производителите на хляб очакват тол таксите да окажат сериозно влияние върху цените. Преди седмица правителството се съгласи да намали значително пътните такси, но само за първите три месеца от годината. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

РУМЪНИЯ

За първи път младите фермери ще могат да се възползват от достъп до земеделска земя, собственост на румънската държава, заяви министърът на земеделието Адриан Орос на пресконференция в неделя. (Bogdan Neagu | EURACTIV.ro)

ХЪРВАТИЯ

Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че насърчаването на малките семейни стопанства и младите фермери ще бъде във фокуса на хърватското председателство по отношение на новите преговори за Общата селскостопанска политика и многогодишната финансова рамка на ЕС. (Karla Juničić | EURACTIV.hr)

На радара ни тази седмица:

 • Министърът на земеделието на Румъния се срещна с френския посланик в Букурещ, за да обсъдят позициите на двете страни относно следващата ОСП и румънско-френското партньорство.
 • Европейската комисия създаде нова база данни за географските указания, която централизира всички термини, защитени с географски указания.
 • Следващото заседание на комисията по земеделие в ЕП ще се проведе на 22 – 23 януари, когато с хърватския министър на земеделието ще бъдат обсъдени приоритетите на председателството на страната.

Предстоящи събития

 • Глобален форум за храните в Берлин

16 -18 януари – Международна конференция по въпросите на агро-хранителната политика. Намерете повече информация тук.

 • Кръгла маса „Euro Coop“

23 януари – „Етични вериги за доставки: перспектива за потребителските кооперации“, заедно с „Зелените“ / ЕСА.  Намерете повече информация тук.

 • Съвет по селско стопанство и рибарство

27 януари

 • Преосмисляне на селскостопанската и хранителната политика

30 януари – Европейската обединена левица / Северна зелена левица ще разгледа предложенията за реформа на ОСП, подкрепящи устойчивостта. Вижте повече подробности тук.