“Зелените” в ЕП засилват натиска върху VW за новия завод

Райнхард Бютикофер [Европейски парламент]

Евродепутатът от групата “Зелените” Райнхард Бютикофер отправи остра критики към плановете на германския концерн “Фолксваген” за построяване на завод в Турция.

“Като имаме предвид все по-лошото състояние на правовата държава, на медийната свобода и на демокрацията под управлението на президента Ердоган, решението на ръководството на концерна VW предизвиква потрес”, каза Бютикофер, цитиран от “Дойче веле”.

Според него решението, освен всичко, нарушава правилата на ЕС за защита на конкуренцията.

Групата на “Зелените” е четвърта по големина в Европейския парламент. Позицията на Бютикофер е подписана от евродепутати от “Зелените”, либералите и ЕНП, включително от българските евродепутати Андрей Ковачев и Андрей Новаков, съобщава “24 часа”.

Българският вестник съобщава, че в петък Надзорният съвет на VW e отложил за пети път окончателното си решение къде да бъде построен заводът.

“Изглежда, че решаващи за избора на Турция са били гаранцията, че с пари на турските данъкоплатци ще бъдат закупени 40 000 автомобили, както и щедрата държавна помощ в размер от 400 милиона евро”, се казва в позицията на Бютикофер, който е председател на Европейската партия на Зелените.

В рамките на Митническия съюз Турция се е ангажирала да спазва правилата на ЕС, но така и не прилага на практика това обещание, допълва евродепутатът.

Бютикофер настоява за намеса на Европейската комисия, посочвайки, че VW се опитва да печели, нарушавайки европейските правила, а и вреди на една държава-членка. Той добави, че този негов призив се подкрепя от европейски депутати от германските партии Християндемократичния съюз и Свободната демократическа партия.

VW планира да построи нов завод за сглобяване на автомобилите от няколко от своите марки. Инвестицията се оценява на 1.4 милиарда евро и ще създаде 5000 работни места. Турция се очертава като ясен фаворит пред България. Причините са обещанията за държавна помощ от турския президент Реджеп Ердоган, наличието на достатъчно работна ръка в района на Измир и голямото пристанище. В България VW оглеждаше терен край столицата София.