Зеленият сертификат става задължителен в хотелите в Сърбия

Правителството на Сърбия издаде нова наредба, която прави зеления сертификат задължителен от 20 часа в понеделник (8 ноември) във всички места за настаняване и заведения за хазартни игри.

Влязлата в сила наредба предвижда, че след 20 часа потребителите на тези заведения са длъжни да представят пропуск за COVID. Ако бизнесът е отворен 24 часа в денонощието, неговите посетители могат да го посещават без пропуска след 6 часа сутринта.

„Дигиталният зелен сертификат съдържа доказателство за втора или трета доза от ваксина, потвърждаващ, че ваксинацията не е по-стара от 210 дни, отрицателен PCR тест, не по-стар от 72 часа, отрицателен антигенен тест не по-стар от 48 часа, доказателство за преболедуване през последните седем месеца, което се потвърждава от положителен антигенен тест не по-стар от три месеца и от държавна лаборатория“, се казва в съобщение на правителството.

Кабинетът обяви, че контролът ще се засили и че ваксината на Модерна ще бъде налична в пунктовете за ваксинация от вторник.

В понеделник професор Александра Кнежевич от Института по микробиология и имунология към Медицинския факултет в Белград посочи, че 30-те проби, анализирани през последните две седмици, не съдържат новия щам на коронавируса, Делта плюс, но потвърждават пълното доминиране на Делта варианта.

„Имайки предвид големия брой инфекции, можем да очакваме новият щам да бъде регистриран в Сърбия“, каза Кнежевич в интервю за сръбската RTS.

Преди няколко дни вариантът Делта плюс е установен в повече от 40 държави, включително в съседна Хърватия.