Зеленото наследство на Меркел е под обстрел

Германският канцлер Ангела Меркел беше посрещната от френския президент Макрон. [PHILIPPE DESMAZES/EPA-EFE]

Френският президент Макрон посрещна в сряда (3 ноември) напускащия германски канцлер Ангела Меркел, която пристигна на прощално посещение. Критиците обаче обвиняват напускащото германско правителство, че оставя след себе си трънливо наследство.

Меркел и Макрон се срещнаха в малкия град Бон, за да „обсъдят актуални международни и европейски въпроси“, а дългогодишният канцлер на Германия беше наградена с Големия кръст на Почетния легион по време на посещението си. Това е най-престижният френски орден за заслуги.

Именно в Бон техните предшественици Хелмут Кол и Франсоа Митеран призоваха за по-тясна европейска интеграция по време на френско-германска среща на върха през 1993 г. След разходка по улиците на града, Меркел и Макрон вечеряха в световноизвестното винарско имение Кло де Вужо, където канцлерът беше удостоена с Големия кръст.

Не всички обаче са съгласни, че Меркел заслужава похвала, когато става дума за френско-германските отношения.

„Фактът, че Меркел на практика се отказа от съпротивата си срещу позицията на Франция за ядрената енергия в таксономията на ЕС, е голямо разочарование“, каза евродепутатът от Зелените Свен Гиголд.

Таксономията на ЕС за зелено финансиране действа като ръководство за благоприятни за климата инвестиции, като излага подробни критерии за определяне дали дадена технология може да се счита за „зелена“ инвестиция.

Решението за статута на газа и ядрената енергия като част от правилата на ЕС за зелено финансиране се очаква през декември, когато Комисията ще предложи така наречения „делегиран акт“ за таксономията.

Според Гиголд, който е един от главните преговарящи от страна на германските Зелени за текущите коалиционни преговори, Меркел е превишила ролята си на канцлер, като се съгласи, че Комисията трябва бързо да финализира предложението си за делегирания акт.

Той призова решението да бъде отложено до сформирането на ново германско правителство, което трябва да преговаря за компромис по въпроса с Франция.

Германският процес на изграждане на коалиция е точно преди шестмесечното председателство на Съвета на ЕС на Франция, което започва през януари, както и президентските избори в страната през април.

Бившият вицеканцлер и външен министър на Меркел Зигмар Габриел също се оплака от напускащото правителство заради френско-германското сътрудничество в ЕС.

„Не вярвам, че има общо разбирателство между Германия и Франция за това накъде се насочваме в Европа“, каза той на конференция, организирана от университета в Бон във вторник.

Всеки път, когато Макрон предлагаше реформи за постигане на европейски суверенитет, те бяха посрещнати с пренебрежение от германска страна, обясни Габриел, като подчерта, че това е „голяма грешка“.

Габриел също изрази съмнения, че неговият колега от социалдемократическата партия Олаф Шолц, който е смятан за най-вероятния бъдещ канцлер, ще донесе значителна промяна в това отношение.

Според Габриел европейската съвместна гаранция за общата валута би била от ключово значение за независимостта от щатския долар, като направи еврото резервна валута.

Шолц обаче беше един от „най-яростните критици“ на предложения като еврооблигации, когато бяха обсъждани след финансовата криза, добави той.