Земетресението превърна хърватски град в руина, ЕС обещава помощ

Работници разчистват разрушенията след земетресението [Antonio Bat/EPA/EFE]

Търсенето на оцелели след земетресението в Хърватия продължи до късно през нощта. Най-малко седем души са загинали, затрупани под развалините.

Трусът с магнитуд 6,4 беше усетен чак до Виена, но най-големите щети са в околностите на Петриня, град с около 20 000 души население, разположен на 50 километра южно от столицата Загреб.

Спасителните екипи търсеха хора под отломките до късно вечерта, а Европейският съюз обяви, че ще окаже помощ.

Премиерът Андрей Пленкович заяви късно във вторник, че досега са регистрирани седем жертви и че “вероятно ще има още“.

Сред загиналите е младо момиче от Петриня, за което се съобщава, че е на 12 години. Най-малко петима души са загинали в село, близо до пострадалия град. Там ранените са над 20 души.

Шестима души са спасени от развалините с помощта на кучета, съобщи Хърватската планинска спасителна служба.

Много от хората в Петриня се страхуваха да се прибират през нощта от страх от вторични трусове, а и повечето сгради в центъра са толкова пострадали, че са “негодни за живеене“, според строителни експерти.

“Всички плочки в банята са счупени, всички съдове са паднали”, каза Марица Павлович, 72-годишна пенсионирана работничка в месокомбината.

“Дори и да искахме, не можем да се върнем, няма електричество”, каза тя, увита в одеяло в парка.

Някои хора предпочетоха да нощуват в колите си или да останат при роднини в други градове, докато близо 200 души се приютиха във военна казарма.

В близкия град Сисак, също тежко пострадал от земетресението, училищата отвориха спортните си зали за тези, които не можеха да се приберат у дома.

Еврокомисарят по въпросите на хуманитарната помощ и управлението при кризи Янез Ленарчич заяви, че ЕС подготвя помощ. Той ще посети Петриня в сряда.

“В момента са необходими предимно зимни палатки, грейки, легла и спални чували “, написа Ленарчич в Туитър.

“Огромна руина”

Кметът на Петриня Даринко Дъмбович заяви, че детска градина е сред сградите, които са се срутили при земетресението. За щастие по това не е имало деца.

“Градът е огромна руина“, каза Дъмбович пред националното радио. “Спасяваме хората, спасяваме животи. Но има загинали, има изчезнали хора, ранени … това е катастрофа. ”

Земетресението, което разтърси Петриня и околността, стана  само ден след като по-слаб трус разлюля същия район.

Йосиф Хорват, 44-годишен художник, разказа, че по време на второто земетресение е поправял комин, който е бил повреден от труса на предишния ден.

Земетресението във вторник разтърси и столицата Загреб, където изпаднали в паника хора се събираха по улиците, докато от покривите падаха керемиди.

Трусовете се усетиха в съседни страни, включително в Сърбия и Словения, която като предпазна мярка спря атомната електроцентрала Kршко.

Загреб все още се възстановява от земетресение с магнитуд 5,3, което разтърси столицата през март.

Балканският регион е силно застрашен от подобни тежки земетресения, защото има разломи в земната кора – особено по границите на тектонските плочи.

България помага със 100 хил. евро и вода

Министерският съвет реши да отпусне 100 000 евро първоначална помощ на Хърватия за преодоляване на щетите от земетресението.

Тъй като материалните щети в цялата страна са огромни, помолихме нашето посолство да проучи къде са най-големи нуждите от възстановителни работи. Българската помощ ще бъде насочена към две емблематични сгради в Хърватия, свързани и с българската история –  Горноградската гимназия и Хърватската академия на науката и изкуствата, обясни Министерството на външните работи.

Тъй като хърватската страна се нуждае от питейна вода, бе решено с помощта на най-големите производители на минерална вода у нас да бъдат организирани спешни доставки. Първите два тира с минерална вода от различни производители ще бъдат доставени още в почивните дни в складовете на Българския червен кръст в село Лозен, откъдето ще бъдат транспортирани до Хърватия.