Зоран Заев подаде оставка

Зоран Заев [EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI]

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка в петък (3 януари). През април в страната ще има предсрочни избори, предизвикани, след като през октомври м.г. ЕС блокира началото на преговорите за членство със Скопие, ключовата цел на кабинета “Заев”.

През октомври лидерите на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, най-вече заради противопоставянето на Франция. Очаква се темата да бъде отворена отново през пролетта.

През октомври премиерът Заев реши да има предсрочни избори на 12 април.

Заев, според когото решението на ЕС да блокира преговорите е „историческа грешка“, подаде оставката си, потвърди кабинетът му пред АФП.

Оставката трябва да бъде потвърдена по-късно в петък от парламента, който също трябва да гласува временно правителство, което да управлява страната до изборите през април. Правителството, което ще включва и управляващата коалиция, и опозицията, трябва да се ръководи от бившия министър на вътрешните работи Оливер Спасовски от социалдемократите на Заев.

Решението на ЕС срещу започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания предизвика вълна от гняв и разочарование не само в двете страни на Балканите, но и сред лидерите на ЕС, които лобираха за започването на преговорите.

Заев и неговата партия СДСМ дойдоха на власт през 2017 г., след като спечелиха срещу дясната партия на Никола Груевски, който доминираше страната от десетилетие.

Оттогава правителството прави всичко по силите си, за да води Северна Македония по пътя към членството в НАТО и ЕС.