Главният прокурор е под карантина заради заразен в семейството

Главният прокурор Иван Гешев [Юлия Лазарова, Дневник]

Главният прокурор Иван Гешев е под карантина заради положителен тест за коронавирус на член на семейството му. Това обяви самият той в Туитър.

“Заради положителен тест за коронавирус на член на семейството ми, сам се поставих под карантина в очакване на указания от здравните власти. С личен пример и спазвайки правилата, всеки помага на лекарите в борбата им с пандемията. Пожелавам здраве на всички!“, написа той.

Само преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че е с положителен тест за коронавирус.

“Като цяло имам общо неразположение, към момента по преценка на лекарите оставам на домашно лечение”, сподели Борисов, който в петък беше поставен под карантина, след като заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков даде положителен тест.  Двамата често пътуват заедно с джипа, за да инспектират строителни обекти из страната.

Карантината на премиера бе свалена от Регионалната здравна инспекция в събота. От инспекцията обясниха, че той е дал два отрицателни PCR теста. Това стана причина за огромно недоволство в социалните мрежи, тъй като се оказа, че правилата не важат еднакво за всички. Според заповедта на здравния министър карантината за контактните е 10 дни и няма опция да бъзе свалена с отрицателен тест.

“Въпреки че РЗИ официално ми свали карантината, още в петък отложих всички срещи и публични прояви за предстоящите дни. Всички контактни с мен са подадени на РЗИ. Сигурен съм, че спазвайки мерките, заедно ще се справим!”, написа във Фейсбук Борисов.

Министрите, които са били в контакт с Борисов – на здравеопазването, на енергетиката и на транспорта, също остават у дома.

Здравният министър Костадин Ангелов написа във Фейсбук в понеделник, че тестът му е отрицателен, но остава под 10-дневна карантина.

От правителствената информационна служба уточниха, че не се налага вицепремиер да замества Бойко Борисов, докато е в изолация.

Оставка

Директорът на Столичната здравна инспекция д-р Данчо Пенчев е подал оставка, съобщи институцията. От краткото съобщение се разбира само че оттеглянето на Пенчев е след разговор със здравния министър Костадин Ангелов. “Информираме Ви, че в проведен днес разговор между министъра на здравеопазването и директора на Столичната регионална здравна инспекция, д-р Данчо Пенчев е подал оставка. Министърът на здравеопазването приема оставката”, гласи съобщението.

Освен че вдигна карантината на Борисов с неясни мотиви, столичната здравна инспекция декарантинира и президента Румен Радев, който също имаше контакт със заразен. Обяснено бе витиевато, че когато обществената дейност на някого е твърде значима, той може да се ползва от тази привилегия. И досега обаче не е посочен нормативният документ, на базата на който е позволено свалянето на карантината на когото и да било.