Иван Гешев обяви доклада на Брюксел за плод на пропаганда

Мъж, присъстващ на изслушването на главния прокурор от правната комисия, хвърли по Иван Гешев фалшиви банкноти от по 500 евро с лика на Бойко Борисов. Мъжът беше седнал непосредствено зад Гешев и държеше пачка с банкноти. Главният прокурор реагира с думите: "Разбрах, че някакъв господин размахва някакви евро зад мен. Да ги остави на масата, за да не се измори да хване мускулна треска". Последва хвърлянето на парите, а мъжът беше изведен от залата. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че частта от доклада на Европейската комисия, която го посочва като недосегаема фигура, не отговаря на истината и е плод на пропагандата в България. В същото време той обясни, че не желае да участва в “политически игрички” в отговор на питане за резолюцията на Европейския парламент.

Главният прокурор участва в сряда в изслушване пред правната комисия в Народното събрание, което продължи близо три часа. През по-голямата част от времето той отговаряше на въпросите на депутатите от БСП Крум Зарков, Явор Божанков и Кристиан Вигенин.

В отговор на въпрос дали прокуратурата има списъци на дела срещу политици Гешев обясни, че е имало анализ, направен заради въпросите на комисията LIBE в Европейския парламент. Най-много дела прокуратурата е завела срещу представители на ГЕРБ в местната власт, защото те са най-много.

Вигенин попита за изводите в доклада на Европейската комисия, които пряко засягат главния прокурор. Иван Гешев обясни, че той не е недосегаем, а тезата се насаждала от години от определен политически и медиен кръг в България. Така това виждане стигнало и до чужбина, за да бъде възприето от част от европейските институции. “Това не отговаря на истината”, каза Гешев и нарече недосегаемостта си “мит”.

Според него хората, които говорят, че е недосегаем, творят “пропаганда”. “Това означава, че 1500 човека нямат смелост, или имат някакъв друг ментален проблем”, каза той в отговор на Крум Зарков.

Главният прокурор напомни за решението на Конституционния съд от юли, което казва, че всеки компетентен прокурор би могъл да започне разследване срещу своя най-голям началник, ако има данни за това. Той не уточни, че този прокурор остава зависим от Висшия съдебен съвет, където главният прокурор председателства Прокурорската колегия и има огромно влияние върху професионалното развитие на всичките си подчинени.

“Аз нямам никакви притеснения за създаване на различни фигури за контрол. Целта обаче не е контролът, а отстраняването на главния прокурор”, каза Гешев. Според него резолюцията на Европейския парламент била акт на политически орган, а той нямало да “участва в политически игрички”.

Главният прокурор обясни, че е “почти невъзможно“ да извърши престъпление по повод работата си. От обясненията му се разбра, че прави основно двете неща – издава методически указания за приложение на закона и действа по надзора за законност. В крайна сметка Гешев призна, че може да отменя и прокурорските актове на подчинените си.

“Вероятността главният прокурор да извърши престъпление е със същия интензитет, както народните представители, президента…”, обясни Гешев. В началото на годината той публикува записи на телефонни разговори на президента, внушавайки, че той е извършил престъпление.

По време на изслушването активист на “Демократична България” успя да замери главния прокурор с разпечатани 500-еврови банкноти и веднага беше изведен от залата. Мъжът призова Гешев да обясни къде са 4-те милиарда от КТБ. Главният прокурор се опита да се шегува със случката, като първо коментира, че протестиращият явно е много богат.

“Беше забавно“, каза главният прокурор и призова обективните журналисти да отразят обективно случката.

Извън залата протестиращият обясни пред бТВ, че е влязъл в Народното събрание с прескарта на сайта “Не!Новините”.

“Има и нещо хубаво в това. Можеше да мине с пистолет покрай охраната от НСО”, каза Гешев. След това той обясни, че не вярва на гардовете от Националната служба за охрана, въпреки че брат му работи там.

В отговор на депутатските въпроси Иван Гешев разкри, че оценката на само 212-те регистрирани антични предмета от колекцията на Васил Божков е за 1 милиард евро. Остава висящ въпросът на какво основание прокуратурата е конфискувала останалите близо 6500 антични предмета от колекция, които не са регистрирани.

Другото, което обясни е, че премиерът Бойко Борисов е разпитван три пъти като свидетел само през тази година за записите, снимките и “Барселонагейт”. Той отказа да говори за подробности по делото, защото няма право на това – решение на Конституционния съд не позволява главният прокурор да отговаря по конкретни дела на депутатите, а той уважавал институцията Конституционен съд.