Изборите ще са на 4 април

Румен Радев [Прессекретариат на държавния глава.]

Президентът Румен Радев насрочи с указ парламентарните избори за 4 април. Това обяви той в специално обръщение в четвъртък, 14 януари. Той призова да бъде гарантирано здравето и правото на глас на всеки български гражданин, както и избирателите да бъдат убедени, че гласовете им ще бъдат коректно отчетени.

Президентът обясни, че е насрочил изборите за седмица след първата възможна дата.  Той се позова на декларираното от ГЕРБ, че за седмица може да промени Изборния кодекс.

Радев посочи, че предстоящите избори имат съдбовно значение, тъй като институциите са сринати и изпразнени от доверие. В същото време ефективността и прозрачността на изборите зависи от тях.

Държавният глава за пореден път подчерта, че никоя отговорна институция досега не е приела адекватни марки за гарантиране на прозрачността и повишаване на избирателната активност, макар и отдавна да е известно, че предстои вот по време на пандемия.

От началото на годината президентът проведе серия консултации във връзка с изборите. Започна със здравните власти, мина през извънпарламентарните партии и представители на българите, живеещи в чужбина, и приключи с управляващите и останалите парламентарни партии.

Дискусиите според него са показали, че въпросите са повече от отговорите. И са нужни адекватни мерки за преодоляване на днешните и системните проблеми, свързани с изборите.

Президентът подчерта, че има всеобщ консенсус, че трябва да се обявят възможно най-рано ясни здравни мерки. Той говори за предоставяне на лични предпазни средства на изборната администрация и на всеки гласуващ като важна стъпка в тази посока.

По думите на Радев необходимите промени в Изборния кодекс не се изчерпват само с правото на глас на хората под карантина. За тях ГЕРБ предвижда мобилни урни. Управляващите са категорични обаче, че няма да въведат гласуване по пощата. Президентът пледира то да е допустимо за българите в чужбина, за коит съществува опасност да не могат да упражнят правото си на глас.

Държавният глава говори и за видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи. Както и за справедлив достъп до медиите на всички по време на предизборната кампания.

Президентът се обяви още за премахване на ръчното броене на машинния вот.

Той подчерта, че доводите, че не трябва да се правят промени в Изборния кодекс не веднъж са били пренебрегвани в парламента, когато управляващите са имали интерес. “сега интерес имат българските граждани и очаквам парламентът да го отстоява активно”, посочи президентът.

Той обясни, че ЦИК го е уверила писмено, че последната партида машини ще бъдат доставени до 25 дни преди изборния ден. Президентът обаче настоява ЦИК да даде възможност на всеки, който поиска, да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините. Освен това трябва да бъдат актуализирани избирателните списъци, а изборната администрация да бъде осветена.

Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която да се случи бързо и да върне страната в руслото на демокрацията, каза още президентът. Според него преодоляването на дълбоката криза изисква час по-скоро легитимен парламент и активно адекватно правителство.

ГЕРБ: Президентът опитва да създаде хаос

ГЕРБ реагираха с изявление веднага след Радев и обявиха, че в промяната на датата от 28 март на 4 април е безсмислена. А Тома Биков обясни, че на 4 април се пада католическият и арменският Великден, като напомниха, че много български граждани тогава ще празнуват.

Биков каза също, че ГЕРБ няма да внесе нито една от промените в Изборния кодекс, които поиска президентът, защото това са фундаментални корекции, които в последния момент променят философията на закона.

“Ние няма да внесем нито една от промените, които предложи. Няма да ги подкрепим. Подобен подход би разрушил доверието в изборния процес, никой няма интерес към по-голямо недоверие към изборния процес. Ще направим всичко, каквото можем, да повишим избирателната активност и още днес ги призоваваме да упражнят правото си на глас на 4 април”, обяви Биков.

“Бих изразил надежда президентът да прекрати опитите за саботиране на изборите. Ще му кажа, ако не го е разбрал – не машините, не пликовете гласуват, а хората. Ние трябва да се борим за тяхното доверие”, посочи Биков.

“Ние не можем да правим каквото на президента му хрумне. 90% от света се намира в локдаун, много хора са възпрепятствани дори да излизат от домовете си. За съжаление президентът, търсейки тази своя индулгенция за своето безсмислие, опитва да създаде хаос и да накара хората да не гласуват, да се усъмнят в изборния процес”, коментира и Георг Георгиев. “Давам си сметка, че на четвъртата година той трябва да оправдае своето нищоправене, но не може да се прави за сметка на българските граждани и избори”, допълни той.