Извънредното положение увеличава безработицата

Очакваме голям ръст на безработицата, имаме готовност през оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" да подпомогнем обезщетенията за безработица, увери социалният министър. [Илияна Кирилова/в. "Сега"]

Броят на хората, които се регистрират в бюрата по труда, се увеличава. Това съобщи социалният министър Деница Сачева в интервю за bTV. 1300 безработни са се регистрирали само в петък, сочат последните данни.

“Част от бизнесите обаче се трансформират и има и търсене на хора. Имаме готовност да подпомогнем обезщетенията за безработица чрез Оперативната програмата за развитие на човешките ресурси”, успокои Сачева. Тя потвърди, че ще се изплаща 60% от заплатата на тези, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа. “Ако работодателят не изплаща 40%, или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата”, допълни тя.

Сачева обясни още, че тъй като има хора, които не могат да не ходят на работа, за техните деца се обмисля възможността за защитени детски градини. Това би трябвало да значи, че контролът в тези заведения ще е много затегнат.

Социалният министър каза и че част от парите за допълнително заплащане от по 1000 лв. на месец на медицинския персонал на първа линия, вече са в сметките на Министерството на здравеопазването. “Отделили сме на първо време 20 млн. лв., но имаме готовност да стигне сумата до 60 млн. лв.”, каза Деница Сачева.

Законът не позволява принудителен неплатен отпуск

“Без съмнение ще се увеличи безработицата заради извънредното положение, но въпросът е до какви нива и те да не бъдат плашещи”, коментира пред bTV и президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов. Според него сега ще се разбере кои са “грижливите стопани”, които мислят за своите работници.

Според него освободените в сферата на туризма бързо ще бъдат възстановени на работа след нормализирането на ситуацията, още повече че туризмът е със сезонна заетост.

Той подчерта, че работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск. Такъв отпуск може да бъде само по инициатива на служителите. Служителите може да бъдат пуснати в отпуск, но не повече от 50% от полагаемите дни за тази година. Няма проблем да се ползват натрупаните от предходни години дни.