Извънредно положение в Белгия за овладяване на коронавируса

Белгийският премиер Софи Вилмес и премиерите на регионите провеждат пресконференция след заседание на Съвета за национална сигурност във връзка с коронавируса в Брюксел, Белгия, 12 март 2020 г. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

След заседание в четвъртък (12 март), продължило до късно вечерта, белгийският съвет за национална сигурност реши да предприеме сериозни мерки за борба срещу разпространението на коронавируса, като обяви извънредно положение в цялата страна.

Съгласно новите спешни мерки всички развлекателни и спортни събития ще бъдат отменени или отложени, а публичните места като ресторанти, барове, кафенета и дискотеки ще бъдат затворени от петък полунощ до 3 април.

Училищата ще затворят врати от понеделник, но ще има работещи занимални. Детските градини също ще останат отворени.

Премиерът на Белгия Софи Вилмес подчерта, че мерките не са поставяне на цялата страна под карантина като в Италия, а въвеждане на извънредно положение, при което кризисен център начело с нея ще взема решения на федерално ниво. За последен път мерки на федерално равнище бяха приети при терористичните атентати през 2016 г.

Няма нужда от втурване към супермаркетите и складирането на храни, заяви Вилмес: “Не е разумно да се щурмуват магазините и да се изпразват рафтовете”.

Магазините, предлагащи стоки от първа необходимост като аптеки и супермаркети, ще останат отворени както обикновено, посочи премиерът. Други магазини също могат да остават отворени през седмицата, но не и през почивните дни.

Общественият транспорт продължава да работи, но гражданите са посъветвани да се въздържат да ползват услугите му.

Регионални вражди

Въпреки че федералното правителство поема кормилото, Вилмес заяви, че всички “нива на управление трябва да осигурят прилагането на мерките”, подчертавайки, че “сътрудничеството и координацията са ключови за успеха”.

Обявяването на извънредно положение идва на фона на несигурност, породена от отсъствието на избрано федерално правителство. Властите на федерално и местно ниво бяха критикувани за лошо овладяване на ситуацията и липса на координация, което изведе на повърхността регионалните противоречия в страната.

Докато френскоговорящата Валония настоя за по-ограничителни мерки, подобни на тези, обявени във Франция, представителите на фламандците, говорещи нидерландски, бяха по-малко склонни за вземането на такова решение, опасявайки се от икономически шок.

Регионалните вражди в Белгия отново излязоха на показ по-рано тази седмица, когато лидерът на фламандската националистическа партия Барт Де Вевер (от националистическата N-VA) осъди “хаоса” и “липсата на яснота” от страна на федералното правителство, което се колебаеше да въведе в сила федералния план за действие при бедствия.

Премиерът Вилмес, френскоговоряща, нарече фламандския националистически подход “малко дързък от страна на някой, който иска повече правомощия”, напомняйки на Де Вевер, че неговата партия също участва в процеса на вземане на решения на Съвета за национална сигурност и има пълните правомощия да взима мерки по въпроси като затварянето на училища и други.

Училищата затварят врати

Учебните занятия ще бъдат преустановени от понеделник до Великденските празници (4 април). Училищата трябва да предоставят занимални за децата на родителите, които работят в здравния сектор или такива, които нямат достъп до подобна услуга другаде.

“Затварянето на всички училища би било проблем за хората, които работят в здравния сектор, или за родителите, чиито деца могат да бъдат гледани само от баби и дядовци”, заяви фламандският министър-председател Ян Ямбон след пресконференцията на Вилмес.

“Те са най-уязвимата група, така че родителите, които не могат да намерят решение за децата си, все още могат да разчитат на училищата”, подчерта Ямбон, като посочи, че училищата не се затварят напълно.

Спешните мерки бяха подкрепени от Асоциацията на белгийските предприятия (FEB).

“Разбираме, че допълнителните мерки ще причинят икономически дискомфорт в краткосрочен план”, посочи Питер Тимерманс, председател на работодателската организация. “Но подчертаваме, че чрез бързи и решителни действия може да се избегне по-нататъшно ескалиране на епидемията като по този начин се избегнат много по-големи дългосрочни икономически щети”, заяви той в изявление.

В следващата фаза фламандското и федералното правителство ще трябва да обмислят как да се справят с икономическите щети вследствие на коронавируса, като например затворените ресторанти и отмяната на събития, посочи Ямбон пред репортери.

Междувременно всички развлекателни събития – спортни и културни – биват отменяни, “независимо от размера им и дали са частни или публични”. Общественият транспорт ще продължи да работи, но се препоръчва да бъде избягван колкото е възможно повече.

Най-лошото тепърва предстои”, вирусът се очаква да достигне връхната си точка след 4 до 6 седмици

Към четвъртък (12 март) в страната вече има 3 смъртни случая вследствие на заразяване с коронавирус при 399 потвърдени пациенти при население от 11 милиона. Белгийските власти твърдят, че тази статистика е занижена тъй като хората с леки симптоми са били изпратени у дома без да бъдат тествани.

През седмицата белгийското министерство на здравеопазването реши да ограничи тестовете само до тежко болни пациенти и здравни специалисти поради недостиг на реактиви за изследване на вируса.

“В началото на бедствието сме. Най-лошото тепърва предстои. Мисля, че разпространението на вируса ще приключи до средата на май”, заяви вирусологът Марк Ван Ранст пред VRT Nieuws, като нарече нововъведените мерки “широкообхватни, но пропорционални”.

Ван Ранст призова гражданите да защитят възрастните хора, които са по-уязвими от вируса, и да сведат до минимум въздействието на болестта върху белгийската здравна система.

Стивън Ван Гухт, председател на научната комисия за коронавирус на белгийското правителство, заяви пред белгийските медии, че очаква пикът на вируса да настъпи след четири до шест седмици.

В четвъртък хаштагът #StayHomeBelgium (“Белгия, остани у дома”) придоби популярност в Туитър, след като потребителите започнаха да призовават обществеността да подпомогнат процеса на “изравняване на кривата” на заразяването на фона на “двусмислените” препоръки на правителството.

Институциите на ЕС, както и централата на НАТО в Брюксел също взеха решение да ограничат дейността си, препоръчвайки на служителите си при възможност да работят от вкъщи и да сведат срещите до минимум.