Източноевропейският ковид синдром

Протест срещу ваксинацията и ограниченията в близост до сградата на парламента в Киев, Украйна, 03 ноември 2021 г. EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Беше ни необходима пандемия, за да разберем колко различни са обществата в по-успешния Запад и в по-малко проспериращия Изток.

Наистина е удивително как източните страни изостават от западните по отношение на ваксинацията, въпреки че достъпът до ваксини е абсолютно същият.

Вземете Източна Германия – бившата ГДР. Нейните провинции са в долния край на таблицата – 56,9% са ваксинираните в Саксония, а 60,8 в Бранденбург, в сравнение със западните провинции Бремен – 78,5%  и 73,4% в Саарланд.

Разликите са още по-големи в бившите комунистически страни България и Румъния (съответно 26,4% и 39,6%) и на противоположната страна на континента (92,3% в Ирландия и 91,5% в Португалия).

Картината е тревожна и на Балканите, и на източния фронт – 20,7% са напълно ваксинирани в Босна и Херцеговина, 31,3% в Албания, 37,9% в Северна Македония, 43,4% в Сърбия, 40,9% в Косово, 39,5% в Черна гора, 32,8% в Русия, 19% в Украйна, 33,1% в Молдова, 21,2% в Беларус, 25,6% в Грузия и само 7,1% в Армения. В някои от тези страни достъпът до ваксини е по-труден в сравнение с богатия и добре организиран ЕС.

Теории на конспирацията има навсякъде, но тези, които вярват в тях, са  малцинство на Запад, докато в някои страни на Изток са мнозинство.

Навсякъде на Изток има силни антиваксърски движения. Освен всичко друго, те отразяват дълбокото недоверие към властите и традиционните медии. Това е сериозен проблем на демокрацията.

В първата фаза на пандемията фабриките за тролове в Русия се опитаха да посеят недоверие към западните технологии и ваксините. Те се задействаха успоредно с дезинформационната кампания срещу 5G.  Бил Гейтс беше злодеят и в двете кампании за дезинформация – 5G и ваксините.

Парадоксът обаче е, че западните общества не пострадаха много от тези кампании, докато Изтокът и дори Русия плащат цената чрез загубените животи, тъй като смъртността сред ваксинираните с две дози е изключително ниска в сравнение със смъртността сред неваксинираните.

Днес нивата на смъртност от ковид са следните: България 4 на 100 000 население, следвана от Северна Македония и Унгария с 3,5, Румъния- 3, Русия – 2,8, Полша – 2,5, Украйна – 2,4. За сравнение числото е 1,6 за Франция, 1,7 за Испания и Португалия, 1,3 за Австрия, 1,2 за Ирландия.

В Източна Европа статистиката може би е излишна, защото в днешно време всеки познава неваксинирани хора, които са се заразили с ковид и са загубили живота си. Въпреки това и въпреки въвеждането на зелен сертификат за влизане в ресторанти или фризьорски салони, процентът на ваксинация остава нисък.

Теориите на конспирацията днес засягат и бързите тестове, които са необходими за връщане на децата в училище. Някои родители вярват, че „генетичният материал“, който ще бъде взет от децата им, ще се използва за някакъв дяволски план. Затова и не позволяват те да бъдат тествани.

В крайна сметка всяка страна ще постигне стаден имунитет. Изглежда, че Западът го постига чрез масова ваксинация, докато Изтокът по собствен избор ще го постигне чрез масово заразяване.